Podijeli članak

Austrijski kancelar Sebastijan Kurz (Sebastian) smatra da agencija Europska unija za zaštitu granice Fronteks (Frontex) treba dobiti novi mandat.

Kurz je, u intervjuu njemačkom dnevniku "Welt am Sonntag", ocijenio da bi Fronteks trebao ubuduće djelovati već u sjevernoj Africi, kako bi migrante spriječio da prijeđu preko Mediterana.

Fronteks, prema njegovim riječima, treba dobiti novi mandat, kako bi, uz suglasnost trećih država, to jest tamošnjih vlada, mogao djelovati na sjeveru Afrike, prenose agencije.

Ciljni datum 2027. godina, kada je planirano da Fronteks ima 10.000 službenika je, prema Kurzu, prekasno.

- Mora se mnogo brže to uraditi ako želimo ilegalnu migraciju djelotvorno da spriječimo. Uz to, Fronteks treba imati jasan politički mandat koji bi službenicima omogućio da efektivno poduzima potrebne mjere - naglasio je on.

Kurz je istakao da je cilj da se ''prljavi poslovni model krijumčara zaustavi i spriječi da brodovi krijumčara uopće krenu na opasno putovanje preko mora''.

Istakao je da Fronteks treba ilegalnu migraciju obustaviti na vanjskoj granici EU, da ih snabdijeva i onda, u idealnim slučajevima, vrati u zemlje porijekla ili tranzita.

Kurzu zadaje brigu aktualno unutrašnje stanje u EU.

- Zapad kritizira istok, sjever, jug i obratno. U EU sve više postoji shvaćanje da neko treba drugog da ispita - kritizirao je on, dodajući da postoje i ''disciplinirani, koji se plaše onih koji ne poštuju budžetska pravila''.

Inače, Austrija od 1. srpnja preuzima predsjedavanje EU i, prema riječima Kurza, planira smanjiti tenzije unutar EU, te želi biti graditelj mostova između istoka i jugoistoka.

- Naša težišta su zaštita vanjske granice EU, unutrašnja sigurnost, kao i borba protiv terorizma i radikalizacije - objasnio je on.

Kritički se Kurz osvrnuo i u vezi s vanjskom politikom SAD, koja je, kako kaže, postala ''nepredvidiva'' Europljanima.

- Europa zbog toga mora biti jedinstvena - zatražio je on, dodajući da je greška što su SAD istupile iz nuklearnog sporazuma s Iranom.

- Mi Europljani ćemo se narednih nedjelja založiti da spasimo dogovor s Iranom, sve dok se Iran bude pridržavao sporazuma - najavio je Kurz.