Podijeli članak

Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene Kurdima kažu da je turski napad na sjeveru Sirije oživio Islamsku državu te pozivaju savezničke zemlje koje su pomogle u borbi protiv džihadista da zatvore zračni promet turskim ratnim avionima.
 
Dužnosnik SDF-a Redur Xelil rekao je na konferenciji za medije koju je prenosila televizija da SDF nastavlja suradnju s koalicijom predvođenom SAD-om u borbi protiv Islamske države iako se sada mora suočiti i s turskim napadom na sjeveru Sirije.
 
"Turska invazija više ne prijeti oživljavanju Daesha (Islamske države), već ih je oživjela i aktivirala njihove ogranke u Qamishliju, Hasaki i drugim područjima", rekao je Xelil i podsjetio na eksplozije automobilskih bombi u oba grada protekloga dana, prenosi Hina.
 
"Još uvijek surađujemo s međunarodnom koalicijom u borbi protiv Daesha. Sada se borimo na dva fronta, na jednom protiv turske invazije, a na drugom protiv Daesha", dodao je Xelil.
 
Poručio je da su borci SDF-a, koji su četiri godine štitili koalicijske snage u Siriji, sada "mučeni turskim ratnim zrakoplovima pred očima svojih saveznika" za koje je dodao da su ih "iznenada i bez prethodnog upozorenja napustili".
 
Riječ je o očitoj aluziji na američko povlačenje vojnika s dijela sirijske granice koja je sada na meti Turske, prensi Index.
 
"Mi ne želimo da šalju svoje vojnike na prve linije. Sve što mi želimo jest da zatvore svoj zračni prostor turskim avionima, a to vrlo lako mogu učiniti", rekao je Xelil.