Podijeli članak

Slika Bosanske Gradiške promijenjena je otvaranjem graničnog prijelaza za putnički promet s Hrvatskom. Ispred graničnog prelaza danas je kolona vozila duga oko pola kilometra.

Osim hrvatskih građana tu su i bh. državljani, koji se nakon kraćeg odmora vraćaju svakodnevnim radnim obvezama u Sloveniju, Austriju, Njemačku, Italiju i druge države, piše Avaz. 

"Samo neka je granica prohodna. Čekamo pola sata i nije nam teško", rekao je Adnan, koji se iz Vareša vraća u okolicu Minhena.

Brojni potrošači iz Nove Gradiške, Okučana, Stare Gradiške, Lipika, Pakraca, Kutine, pa čak i iz Bjelovara i Virovitice požurili su preko Save.

Spremno su ih dočekali trgovci, ugostitelji, automehaničari, frizeri, pa čak i stomatolozi i vlasnici privatnih zdravstvenih ustanova.

"Obiteljski smo došli iz Virovitice u shoping. Uželjeli smo se vašeg grada. Trgovački centri su odlično opskrbljeni, eto nas opet za vikend", rekla je Sanja iz Virovitice.

Rukovoditelj jednog od marketa u Bosanskoj Gradišci Rada Cvetanović kaže kako se otvaranjem granice lakše diše.

"Hrvatski građani su naši redoviti posjetiteljii. Imamo im šta ponuditi i oni se uvijek rado vrate. Pokrenuli smo nekoliko akcija, u njima protežiramo domaću zdravu hranu. Dobar glas se daleko čuje", rekla je Cvetanović.

Graničnoj policiji BiH pomaže i prometna policija, tako da čekanja na izlaz iz BiH nisu duža od sat vremena.