Podijeli članak

Ako se pitate kakva vas prehrambena budućnost čeka, mogla bi vas iznenaditi informacija da će se insekti sve više konzumirati u zapadnom svijetu, pokazala je konferencija prehrambene industrije nedavno održana u Njemačkoj.

Ukratko, crvi, tvrdokrilci i zrikavci, koji su ravnopravni sastojci jelovnika u državama Azije, polako se probijaju i do europskih stolova.

Neki se proizvođači nadaju da će ih lakše uvesti u prehranu kroz znanost o hrani. Na Međunarodnom zelenom tjednu u Njemačkoj bio je ponuđen burger od ličinki brašnara (Alphitobius Diaperinus) i svi su ga posjetitelji željeli kušati.

Međutim, jela kao što su skakavci na žaru ili prženi crvi još se uvijek smatraju jelom koje konzumiraju sudionici emisija o preživljavanju u prirodi i trebat će proteći dosta vremena da postanu uobičajen hrskavi prilog salati.


Prema nedavnom provedenom istraživanju u Njemačkoj, svaka sedma osoba može sebe zamisliti da konzumira insekte. No kada je trebalo zaokružiti odgovor “da sigurno” ili samo “da”, to je učinilo samo 14 posto ispitanika. (Hina)