Podijeli članak

Kravlja glava na gradelama, patka ili guska s perjem do nje. Vepar koji polurasparan visi obješen za nogu, mrtva perad visi naopačke bliziu njega.

Sve se to "sprema" i "prodaje" na otvorerom, na ulicama u centru Murtera u sklopu "Murterskih baka", kako nazivaju murterski karneval, "najjaču zabavu na svitu". 

Maškarana skupina aludirala je na korona virus i Kineze, prenosi 24.sata. 

Nekima to, međutim, nije bilo jako zabavno. Drže da je poslana loša razglednica u svijet, a nezadovoljstvo se proširilo društvenim mrežama.

- Ne, ovo nije Wuhan ni Kina,ovo je Hrvatska,otok Murter, mjesto Murter. Ono što je Murteru već tradicionalno bio ponos, murterski karneval - tzv. "Murterske bake", sada je sramota. Koliko moraš biti nakaradan ako misliš da je ovaj masakr duhovit?! - pitala se korisnica društvenih mreža te dodala da nakon ovog "degutantnog primitivizma i klanja u svrhu zabave očekuje se turistička sezona sa kulturnim strancima" te pozdravila s profila s "Dobrodošli na Murter!"
 

U sljedećem postu dodala je "a ovo su "ostaci" murterske karnevalske zabave. Masakrirane, ismijane, poslužile svrsi, šutnute na smetlište...baš za razglednicu" zajedno sa slikama peradi na tlu. Kontaktirali smo je da pitamo o čemu se tu zapravo radi, jer je uslijedila rasprava na društvenoj mreži.

- Objavila sam dva statusa vezano za murterski karneval. U prvom su fotografije same karnevalske povorke gdje jedna od skupina maškara predstavlja Kinu i korona virus i pri tome mesari odrubljene teleće glave, iskasapljene guske, divlju svinju i tko zna što još. Druga objava je sa fotografijama od sljedećeg dana sa smetlišta, s ostacima karnevala. Prvu skupinu fotki sam preuzela sa oficijelnih fb stranica "Murterske bake", a drugu skupinu mi je poslala poznanica koja ih je i fotkala. Kako bilo, jasno je da se o ovom divljaštvu ima što reći, ne razumijem niti kako je nešto takvo uopće dozvoljeno, tim više što su prisutna bila i djeca – rekla nam je korisnica koja se potpisala s D.

Maškarana skupina koja je zamislila aktualni korona virus kao temu maškara, nije htjela razgovarati zašto su izabrali tu temu ni što su time htjeli reći, koji im je stav o svemu i zašto su ciljali šokirati građane, što im je očito uspjelo. Pitali smo i Turističku zajednicu što misle o svemu.

Načelnik općine Murter Tomi Turčinov smatra da je riječ o pozitivnoj kritici društva koju bi ljubitelji životinja trebali pozdraviti.

- Mislim da su dečki prikazali kinesku tržnicu, negdje gdje muče i ubijaju životinje, a rekvizite su nabavili iz mesnice, dakle već mrtve životinje. Mislim da su time istaknuli nas kao dobru praksu jer mi u Hrvatskoj očito živimo u boljem svijetu, kod nas su zabranili i prodaju sireva na otvorenom. Htjeli su pokazati da, fala Bogu, živimo daleko od izvora korona virusa. Možda je nekome to zasmetalo, ljubitelji životinja digli su prašinu. Ali maškare trebaju pokazati što je krivo u društvu i što treba popraviti. Ljubitelji životinja zapravo bi trebali česitati maškarama na dobroj propagandi, odnosno stavu da na životinje treba paziti – drži Turčinov.