Podijeli članak

Studij novinarstva Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Udruga studenata novinarstva „PRESS“ održali su „Otvoreni ekran“ Studija novinarstva putem aplikacije Google Meet.

Susret je otvorio prof. dr. Iko Skoko, kao jedan od osnivača Studija i prvi tajnik. Pročelnik Studija novinarstva prof. dr. Ilija Musa kazao je kako je intencija da temeljem stalne komunikacije između Studija novinarstva Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru s medijskim kućama medijski eksperti otvore prozor u budućnost novinarstva našim budućim studentima.

Medijski eksperti, bivši studenti, a sada urednici i novinari zaposleni u struci, svoje iskustvo studiranja i rada u ovoj profesiji podijelili su s maturantima, odnosno budućim, ali i sadašnjim studentima novinarstva.

“Kada smo na studiju učili napisati vijest uputa je bila da to mora biti u jednoj rečenici. Kasnije, prilikom prvog intervjua za posao ta jedna rečenica koju sam naučio tijekom Studija novinarstva usmjerila je moj život”, kazao je dr. sc. Siniša Kovačić, glavni urednik Hrvatske katoličke mreže.

Susret je iskorišten kako bi budući studenti pobliže upoznali sa Studijem novinarstva, mogućnostima studiranja, izazovima koji se susreću na tržištu rada i suvremenim novinarstvom općenito.

“Uz brojne izazove s kojima se tijekom karijere susrećem, kada bih danas ponovno upisivala studij, bio bi to opet Studij novinarstva“, rekla je Valentina Rupčić, predsjednica DHN u BiH i zamjenica glavnog urednika Večernjeg lista.

Glavni urednik Slobodne Dalmacije Jadran Kapor je istaknuo kako o kvaliteti Studija novinarstva Filozofskog fakulteta SUM-a dovoljno govori činjenica da studenta koji je upravo s ovog Studija došao kod njih na praksu, ne bi pustili više nigdje.

Iskustvo rada u novinarstvu sa studentima su danas podijeli i Boris Čerkuč, novinar RDV-a, Jurica Gudelj, urednik portala Dnevnik.ba, Damir Suton, novinar portala Hercegovina.info te Monika Savić – Ćubela, novinarka BHRT-a.