Podijeli članak

Krizni stožer Ministarstva zdravstva Sarajevske županije izražava zabrinutost i strah što može donijeti vrijeme od idućih 14 dana, koliko traje period inkubacije, nakon bliskih kontakata koji su se dogodili tijekom Kurban-bajrama u Bosni i Hercegovini.

-Posebno zabrinjava činjenica da su mlađe osobe i stanovništvo srednje životne dobi najčešće prvooboljeli u obiteljima, koji zatim prenose dalje virus na članove obitelji. Prema podacima epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Sarajevske županije, nerijetko oni imaju simptome - povišena temperatura, kašalj, slabost, malaksalost, uzimaju lijekove za smanjenje temperature, a ne izoliraju se blagovremeno od svojih ukućana, pa čak i odlaze na posao i imaju bliske fizičke kontakte - navode iz Kriznog stožera.

Napominju kako je zbog bliskih fizičkih kontakata na radnome mjestu, zabilježena pojava klastera oboljelih unutar institucija i radnih organizacija.

-Ovo je posebno vidljivo u posljednje vrijeme, unatoč tome što je naredbama propisano svim pravnim i fizičkim osobama, koje zapošljavaju više od 20 uposlenika, da donesu krizni plan pripravnosti i odgovora na pojavu koronavirusa (COVID-19), a u skladu sa smjernicama Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i Zavoda za javno zdravstvo SŽ. 

Stoga, u ostalim danima Kurban-bajrama, upućujemo ponovni apel građanima Sarajevske županije da izbjegavaju velika obiteljska okupljanja, bliske kontakte, posebno ljubljenje i grljenje, kao i da na mjestima visokog rizika prijenosa virusa kao što su: vjerski obredi i vjerska događanja, javni gradski prijevoz, okupljanja u zatvorenim prostorima, zatim svadbeni saloni, plaže i bazeni, obvezno nose zaštitne maske i drže fizičku distancu on najmanje 1,5 metar - priopćili su iz Kriznog stožera.