Podijeli članak

Na sastanku Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva konstatirano je da je situacija teška i vrlo ozbiljna u Zapadnohercegovačkoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji. 

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez izjavio je da se zdravstveni kapaciteti proširuju u Hercegovačko-neretvanskoj županiji kako bi primio oboljele, što izaziva dodatnu zabrinutost.

"Analizirali smo razloge i uglavnom oni su, kao što smo i više puta govorili, povratci s godišnjih odmora, ali još više apsolutno nepoštivanje mjera koje su donesene od strane Kriznog stožera", kazao je Čerkez.

Navodi da institucije sustava nisu radile predloženi pojačani nadzor u mjeri u kojoj je su trebale te da trenutno imaju ozbiljnu situaciju. 

"Zbog toga Krizni stožer će uputiti prijedlog prema Federalnoj upravi civilne zaštite za ponovno proglašenje stanja prirodne nesreće. Nadam se da će FUCZ, kada dobije ovaj dokument, proslijediti Vladi i da će biti uvedeno to stanje. Pred nama je dug period, očekujemo da ovo stanje neće proći još za godinu dana", kazao je Čerkez. 

Građanima je poručio da trebaju biti strpljivi i odgovorni te da poštuju mjere (distancu, masku, osobnu higijenu), da ne budu sami doktori ako imaju respiratorne simptome te da ostanu kući, nazovu liječnike te ne idu na posao. 

Šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa rakao je da ljudi nisu svjesni ozbiljnosti situacije u kojoj se nalazimo i da ignoriranjem se neće riješiti problem te očekuje da se svi aktivno uključe u kontrolu infekcije.