Podijeli članak

Krizni stožer HNŽ danas je priopćio da uvodi dvije nove mjere zabrane povodom borbe protiv širenja epidemije koronavirusa.

"Stožer je izdao dvije nove zapovijedi i tri dopune postojećih:

Nova zapovijed je svim zdravstvenim ustanovama na području HNK da objave teleofnske brojeve koji će biti 24 sata dostupna. Rukovodstvu bolnice Konjic zapovijed da osiguraju uvjete liječenja lakše i srednje oboljelih bolesnika i treća naredba za Taxi vozila da mogu prevoziti samo jednu osobu, iza vozača, uz poštovanje epidemioloških mjera", rečeno je, piše N1

"Oboljeli su uglavnom iznad 30 i 50 godina, 65 posto su muškog spola. Neki su i asimptomatski. To su primarni kontakti prvooboljelog", kazao je Arapović te dodao da je prvozaraženi u teškom stanju, a još jedan pacijent u srednje teškom stanju.

Porodilja koja je zaražena koronavirusom je bolje, a Arapović je kazao da su na testiranju trenutno tri uzorka.

"Zapovijed zabrane kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 osim onkološkim pacijentima, te pravnim licima se naređuje ograničavanje radnog vremena do 17 sati", rečeno je u obraćanju Kriznog stožera HNŽ-a.

LjiječnikJurica Arapović je pozvao građane na pridržavanje mjera zabrane.

"U SKB Mostar do sada je testirano 139 bolesnika, 17 je do sada pozitivno. Jučer je testirano deset s jednim pozitivnim testom.
U ime SKB Mostar, Stožera i Klinike poziv da budemo odgovorni. Poduzete su mjere, pdridržavajmo ih se, budimo odgovorni. Oni koji se nisu stavili u izolaciju samim tim ugrožavaju zdravlje sebe  i drugih oko sebe. Stavljanjem u izolaciju štitimo druge i one koji su pogođeni bolestima kojima dodir sa Covid - 19 može oduzeti život", kazao je liječnik Jurica Arapović sa SKB Mostar.