Podijeli članak

Predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto (HDZ BiH) ocijenila je se moraju ispuniti određene pretpostavke za rad u tom domu, a to je formiranje izvršne vlasti nakon izbora i stvaranje zastupničkih uvjeta za rad zakonodavnog tijela u punom kapacitetu.

Krišto je nakon sjednice Zastupničkog doma PSBiH kazala novinarima da je na inicijativu osam političkih stranaka sazvala hitnu sjednicu, ali je sa žaljenjem ustvrdila da nisu usvojili dnevni red.

"Odvijanje današnje sjednice na ovakav način je pokazatelj da idemo korak nazad", poručila je.

Kazala je da su svi odgovorni što izvršna vlast još nije formirana, ali da se treba znati da BiH čine tri konstitutivna naroda i drugi građani, koji su im na prošlim izborima ukazali povjerenje.

"Svaka politička opcija i zastupnik koji je dobio povjerenje građana vrlo dobro zna koji su njegovi programi i ciljevi i mi to moramo uvažavati i poštovati", istaknula je.

Također smatra da će o njihovoj odgovornosti koju su pokazali danas na sjednici odgovarati građanima na idućim izborima.

Podijeljenost zastupnika o tome treba li se danas razgovarati o stanju u pravosuđu dominirala je raspravom o dnevnom redu žurne  sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a nakon rasprave dnevni red sjednice nije usvojen jer nije bilo entitetske većine iz Republike Srpske te je sjednica prekinuta.

Na dnevnom redu bila je aktualna situacija u pravosudnim institucijama BiH s naglaskom na obaveze iz preporuka Europske komisije, a kao materijal predloženo je Izvješće o radu Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) za prošlu godinu. Tu instituciju potresa afera u kojoj se prvi čovjek Milan Tegeltija dovodi u vezu s koruptivnim radnjama u kaznenim istragama, piše Fena.