Podijeli članak

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić i zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkoog doma PSBiH Borjana Krišto razgovarali su u Strasbourgu, na marginama Europske konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica Vijeća Europe, s predsjednikom Senata Republike Francuske Gerardom Larcherom.

Čestitajući predsjednicima Narodne skupštine i Senata Francuske na uspješnom predsjedavanju sesijama Europske konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica Vijeća Europe, najviši dužnosnici oba doma PSBiH upoznali su Larchera s političkom situacijom u BiH, naglašavajući činjenicu da ni godinu dana nakon provedenih izbora nije formirana vlast na državnoj razini, u Federaciji BiH i u nekoliko županija.

Špirić i Krišto upozorili su da je jedna od posljedica zastoja u formiranju vlasti na razini BiH i to da PSBiH nije izabrala članove Izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, što, kako su naglasili, nije poruka nikome izvana, već rezultat unutarnjih političkih slabosti u BiH.

S tim u vezi, izrazili su uvjerenje kako će svi ključni čimbenici shvatiti da budućnost BiH počiva na stalnom unutarnjem dijalogu i konsenzusu oko svih spornih pitanja.

Naglasili su, također, da formiranje vlasti na razini BiH predstavlja ključan čimbenik za rješavanje svih unutarnjih političkih sporova, ali i za odgovarajuće predstavljanje BiH u međunarodnim organizacijama i institucijama.

Posebna tema razgovora bilo je pitanje poštivanja odredbi Ustava BiH, odnosno Aneksa 4 Daytonskog mirovnog sporazuma, na temelju kojeg je BiH, kako je rečeno, konstituirana kao država tri konstitutivna naroda i ostalih građana.

Upozoreno je da Ustav BiH treba poštovati jer, kako je rečeno, nitko od onih koji kritikuju Dayton nije ponudio bolji sporazum za BiH.