Podijeli članak

Britanska kraljica Elizabeta II odobrila je Zakon o Brexitu prema kojem Velika Britanija napušta Europsku uniju (EU) 31. siječnja. 

Zakon koji predstavlja pravni temelj za službeni izlazak Britanije iz EU 31. siječnja, stupio je na snagu uz odobrenje kraljice.

Taj pravni akt ranije je prošao donji dom parlamenta, Dom komuna, te je vraćen natrag s određenim promjenama u Dom lordova.

Premijer Boris Johnson otkazao je promjene koristeći se većinom glasova u Donjem domu te je prijedlog zakona vratio u Dom lordova.

Prema sporazumu o Brexitu između Velike Britanije i EU, zemlja će zapravo ostati članica unije do 31. prosinca, ali neće biti uključena u mehanizme političkih odluka. Tijekom tog prijelaznog razdoblja strane će pregovarati o postizanju sveobuhvatnog sporazuma o slobodnoj trgovini.

Ako Velika Britanija bude željela produžiti prijelazno razdoblje, morat će podnijeti zahtjev najkasnije u lipnju. Međutim, Johnsonova vlada oglasila se da neće zahtijevati produženje te da će, dođe li do dogovora ili ne, odvojiti zemlju od EU 31. prosinca.

Na referendumu održanom 2016. godine Velika Britanija je donijela odluku o Brexitu s 52 naspram 48 posto.