Podijeli članak

Pomoćnik ministra za europske integracije i međunarodnu suradnju Republike Srpske Nemanja Kovačević apelirao je na građane tog bh. entiteta da ne kreću na put u zemlje Europske unije (EU), osim u slučaju da imaju državljanstva država u koje su se uputili.

Čak i u tom slučaju, potrebno je, kaže, da provjere sve putne informacije i režime na granicama tih zemalja.

Schengenski prostor je zatvoren 17. ožujka za sve osobe koje dolaze van tog područja, a Kovačević podsjeća da su uspostavljene interne kontrole na državnim granicama i drugačiji granični režimi u okviru članica EU, nakon pandemije koronavirusa.

-Napominjemo da se mjere u tim zemljama često mijenjaju i bez posebne najave, što treba imati u vidu prilikom planiranja putovanja – rekao je Kovačević.

Upozorio je da je bilo slučajeva da su građani, koji su se proteklih dana zaputili u zemlje EU, bili vraćani sa granica Slovenije, Hrvatske i Mađarske, nakon čega su, prema pravilima nadležnih, morali biti smješteni u karantenu u RS, odnosno BiH.

Iste mjere će se primjenjivati i prema onim građanima ako se odluče da dođu u RS, odnosno BiH tokom budućih Uskršnjih praznika.

Nakon sjednice Stožera za izvanredne situacije u Banja Luci rekao da je bi 9. travnja posebnim letom trebalo doputovati pet studenata iz tog bh. entiteta koji borave u SAD-u na programu razmjene, a potom će biti smješteni u poseban karantenski smještaj u Tesliću.