Podijeli članak

Pripadnici kosovske specijalne policije ROSU dočekali su na graničnom prijelazu Jarinje, koji dijeli Srbiju od Kosova, autobuse s igračima i navijačima Crvene zvezde i zabranili im ulazak u zemlju.

Crvena zvezda je u 14 sati trebala u Kosovskoj Mitrovici igrati utakmicu šesnaestine finala srpskog Kupa protiv FK Trepče, srpskog kluba sa sjevera Kosova koji se natječe u četvrtoj srpskoj ligi. Nogometni savez Kosova je mjesec dana pokušavao spriječiti odigravanje utakmica, a uoči parlamentarnih izbora koji su se prošlog vikenda održavali u toj zemlji izdana je zabrana ulaska delegaciji Crvene zvezde.

Srpski klub bio je obaviješten da je zabrana i dalje na snazi, ali nakon što je nogometni savez Srbije, organizator natjecanja, potvrdio termin i mjesto odigravanja utakmice, Zvezda je krenula prema Kosovu. S njom je na Jarinje došlo nekoliko stotina pripadnika Delija, ali nikome nije dozvoljeno da uđe na Kosovo jer je tamošnji nogometni savez u međuvremenu zabranio odigravanje utakmice na teritoriju zemlje.

"Imamo zabranu ulaska na teritorij Kosova. Ne znamo razlog, ali zabranu je izdala vlada Kosova", kratko je novinarima na granici rekao Zvezdin generalni direktor Zvezdan Terzić.

Nakon što im je zabranjen ulazak u zemlju, autobus s igračima Zvezde okrenuo se i krenuo prema Beogradu.

FK Trepča je 1978. godine igrao finale jugoslavenskog Kupa, a 1999. godine se klub nakon rata na Kosovu podijelio na dva, srpski i albanski. Srpski igrači prešli su u FK Trepča, a albanski u KF Trepça, koji se natječe u kosovskoj ligi. FK Trepča sudjeluje u nižim srpskim ligama i dosad nije imao problem putovanja iz Kosovske Mitrovice u Srbiju i obrnuto, ali problem je nastao kad je na Kosovo trebala doći Crvena zvezda.

"Mi nemamo nikakav problem s time da Zvezda i Partizan na teritoriju Kosova igraju prijateljske i humanitarne utakmice. No, ovdje je riječ o službenoj utakmici Srpskog nogometnog saveza koja bi se trebala igrati na teritoriju druge zemlje. Kosovski savez nikad neće odobriti takvu utakmicu. Uopće nije trebalo doći do ovoga", rekao je nedavno tajnik Kosovskog nogometnog saveza Erold Salihu.

Ranije je odlučeno da će se utakmica ipak igrati u Beogradu na stadionu Čukaričkog, ali je Srpski nogometni savez odlučio da će se ipak igrati na Kosovu, prenosi Index.hr. No, tamošnji nogometni savez to nije dopustio pa će se susret najvjerojatnije odigrati u četvrtak u Staroj Pazovi.