Podijeli članak

Kosovo je počelo pripreme za demarkaciju sa Srbijom, objavila je danas Radiotelevizija Srbije pozivajući se na izjave kosovskih dužnosnika prištinskim medijima.

Pripreme za obilježavanje linije sa Srbijom počele su na zahtjev kosovskog premijera Ramusha Haradinaja prikupljanjem faktografske dokumentacije i izradom strategije, izjavio je predsjednik Povjerenstva kosovske vlade za demarkaciju granice Shpejtim Bulliqi.

Navodeći kako "postoje određene promjene graničnih linija koje su se dogodile u pojedinim razdobljima", on je rekao da su sve te promjene "pokrivene dokumentacijom i političkim odlukama iz određenih vremenskih razdoblja", prenosi RTS.

Prema navodima prištinskih medija, očekuje se da bi na sljedećem sastanku kosovskog predsjednika Hashima Thacija i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Bruxellesu moglo biti razmotreno i pitanje granične korekcije.

Thaci je u nekoliko posljednjih izjava upotrijebio izraz "korekcija granica", dok Vučić istodobno govori o potrebi "razgraničenja" s Albancima, ali su njihova stajališta osporena i u srbijanskoj i u kosovskoj javnosti, među ostalim, i uz ukazivanje na ustavna prava i obveze dvojice predsjednika koji ih ograničavaju da ne mogu nastupati kao "slobodni strijelci".

Radiotelevizija Srbije prenosi i ocjene prištinskih analitičara koji pozivaju na oprez u raspravi o demarkaciji, upozoravajući na to da nijedna kosovska institucija nema pravo odlučivati o teritoriju, savezima, miru i vanjskom dugu, osim Skupštine Kosova.