Podijeli članak

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeće ministara Staša Košarac izjavio je danas da je vanjskotrgovinsko poslovanje BiH sa Kinom izuzetno značajno, ali i da će domaće nadležne službe provjeravati svu robu koja se uvozi iz Kine jer je najvažnije zdravlje građana u ovoj zemlji.

Košarac je, komentirajući vanjskotrgovinski odnos BiH i Kine, koju je zahvatila epidemija virusa korona, rekao novinarima da je riječ o veoma značajnom vanjskotrgovinskom partneru, koji mnogo ulaže u BiH.

Ističući da će biti sačinjena analiza, Košarac je naveo da BiH uvozi iz Kine ribu, riblje proizvode, morske plodove i hranu za kućne ljubimce, te da su iz epidemioloških službi informirani da je dug period transporta tih proizvoda i da oni ne mogu imati učinka na zdravlje stanovništva.

"Pratit ćemo analize. Izuzetno je bitno da se nastavi vanjskotrgovinski promet sa Kinom, čije je tržište za BiH veoma značajno i da se omoguće kineske investicije iz tvrtki različitih sektora", dodao je Košarac.

Što se tiče zdravstvene zaštite, kako je rekao Košarac, nadležne agencije će morati da rade u skladu sa standardima i da provjeravaju svu robu koja se uvozi iz Kine jer je najvažnije zdravlje građana u ovoj zemlji.

Direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba izjavio je danas novinarima da Ured prati situaciju u vezi sa virusom korona i da za sada nema pokazatelja da su potrebne dodatne mjere.

"Činjenica je da još ni Svjetska zdravstvena organizacija nije načisto, vidite da se svako malo pojavi neka nova informacija tko bi mogao biti prenosnik, uglavnom, pratimo situaciju i sve ćemo uraditi da ne dođe do unosa u našu zemlju", dodao je Kalaba.

Govoreći o afričkoj kugi svinja, koja se nedavno pojavila i u Srbiji, Kalaba je rekao da Ured donosi u skladu sa europskim preporukama uputstva o zabrani živih životinja i proizvoda od životinjskog porijekla ako se pojavi neka bolest.