Podijeli članak

Novi slučajevi zaraze i u Republici Srpskoj. Žarište je sada na jugu zemlje, pod opterećenjem trebinjska bolnica, iz koje apeliraju na Stožer, da se u borbu uključe i druge bolnice u Hercegovini. No, situacija se ne smiruje ni u Banja Luci. N1 saznaje da je virus ušao u još jednu zdravstvenu ustanovu - poznati Zavod za rehabilitaciju Miroslav Zotović.

Čekaonica na otvorenom, trijaža vani, ali i unutra, dezinfekcija i maske, tako danas izgleda krug Zavoda Miroslav Zotović u Banjaluci iz kojeg je potvrđeno da i među njihovim zaposlenicima ima korona pozitivnih. Prvi slučajevi zabilježeni su 19.lipnja. 

"Jedan terapeut je osjetio umor, javio je to, izostao s posla, bio je testiran, pokazalo se da je pozitivan", kazala je Nataša Tomić, pomoćnica direktora Zavoda dr Miroslav Zotović.

Nakon prvog uslijedio je i drugi i treći slučaj. Poslije tri pozitivna terapeuta od 40 testiranih na Dječijem odjeljenju, započele su dodatne mjere.

Obaviješteni su svi roditelji djece koja su bila u terapiji, među njima, bilo je i beba od nekoliko mjeseci. Proslijeđeni su popisi kontakata prema HES-u, a terapije su zaustavljene do daljnjeg.

Zaraženi terapeuti prošli su sa blažom kliničkom slikom, ali nitko ne zna ko je i kako virus inportovao u Zotović.

"Među našim timom nije bilo panike, jer imamo razrađene protokole u slučaju da je pacijent pozitivan", pojasnila je Tomić.

Potpuno razumljivo da su roditelji bili uznemireni, uložili smo svo svoje znanje, ljubav i trud da zajedno sa pacijentima prođemo kroz taj težak period.

I dalje se ne zna kako je i tko je koga prvo zarazio.

Vijest koja se prvo interno proširila da u Zotoviću ima pozitivnih terapeuta zabrinula je posebno roditelje jer u ovu ustanovu dolaze male bebe od svega nekoliko mjeseci. Zbog toga su pooštrene mjere zaštite. U krug Zotovića ne možete ući bez maske, a tu su i trijažni šatori, ali i dezinfekcija.

Upravo ove mjere nužno je poštovati svuda, kažu u Institutu.

Od današnjih 31 pozitivnih, čak 17 je iz Bileće, po tri su iz Ljubinja i Zvornika, dvije iz Laktaša i po jedna iz Prijedora, Banjaluke, Trebinja, Šamca, Gradiške i Čelinca.

"Imali smo različite klastere, različite uzroke, zašto su određene osobe bile pozitivne, bilo ih je u poslovnim subjektima, bilo ih je više, nije konkretno samo jedna tvornica, ne možemo govoriti o kojima se radi. Bilo je i importovanih slučajeva iz Srbije, FBiH, obiteljski klasteri... Svi se prate, ograničavaju, testiraju se osobe za koje HES procijeni da je nužno testirati", kazao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za zaštitu zdravlja RS.

"Upravo nam ovaj način transmisije u lipnju govori da ne poštujemo mjere i da smo se malo više opustili", kazala je Jelena Aćimović, epidemiolog Instituta za zaštitu zdravlja RS.

S obzirom da je veći postotak oboljelih među mladima, događa se jedan broj težih slučajeva i među mladima, moramo biti oprezni. Nije ovo bolest koja je rezervirana samo za kronično oboljele i starije ljude. Dakle, ako ne kontroliramo širenje epidemije, ako imamo visoku incidenciju, tada ćemo imati jedan broj težih slučajeva i među mlađima nažalost.

Zato sa epidemiološke strane svadbe, krštenja, rođendani i druga slavlja nemaju amen. Na bazene idite ako je moguća tjelesna distanca i ako nema više od 50 osoba. Posebno teško od danas je između ostalog frizerima, koji su dobili uputstva da klima uređaj od danas ne koriste, jer on pospješuje širenje korone.