Podijeli članak

Od jutros je BiH zabilježila 38 novih slučajeva zaraze koronavirusa. To je najveći skok od kako je zabilježen prvi slučaj u našoj zemlji.

Nadležni u cijeloj državi poručuju kako za sada imaju kontrolu te kako sada slijedi ključno razdoblje praćenja širenja klastera, odnosno izvora zaraze i širenje. Testiranje će biti najvažnije, a najave su da će i u BiH uslijediti veći broj testiranja. Klinički centar Univerziteta u Sarajevu jutros je dobio tisuću novih testova, a u narednom razdoblju bit će podijeljeno novih 20.000 testova, piše Klix.ba.

Najveći broj zaraženih u BiH je u Banja Luci gdje postoji nekoliko klastera sa stotinama osoba koje su pod nadzorom i koje su ili testirane ili su u planu testiranja. Tako su do sada u Banja Luci potvrđena 103 slučaja koronavirusa, a od drugih mjesta u RS-u izdvajaju se i Laktaši sa 10 i Kozarska Dubica sa osam slučajeva zaraze.

Prema entitetskoj evidenciji u RS-u je do sada potvrđeno 155 slučajeva zaraze. S obzirom na broj zaraženih u tom gradu i broj klastera, epidemiolozi pojačavaju i broj testiranja. Na drugom mjestu po broju zaraženih u BiH je Konjic, gdje je do sada potvrđeno 20 slučajeva zaraze i svi su vezani za klaster "Igman". U Sarajevu je 10 osoba pozitivno na koronavirus, od čega je nekoliko povezano sa spomenutim klasterom Igman.

U Mostaru je do sada potvrđeno 9 slučajeva, u Bihaću i Goraždu po pet itd. U entitetu FBiH do sada su zaražene ukupno 73 osobe, dok je u Brčkom dvoje pozitivnih. U narednom razdoblju se očekuje rast novozaraženih s obzirom da će uslijediti veći broj testiranja. U cijeloj državi do sada su poduzete brojne mjere u cilju usporavanja širenja koronavirusa. Na snazi je i policijski sat, a mlađima od 18 i starijima od 65 godina je zabranjeno kretanje vani.