Podijeli članak

Nakon što su iz Applea nedavno priznali kako su sa softverskom nadogradnjom namjerno usporili neke modele svojih telefona, u nekoliko dana podignuto je najmanje osam tužbi protiv ove kompanije.

Apple je procesore telefona usporio kako bi, zbog slabije baterije, spriječio gašenje telefona i eventualno oštećenje komponenti, no problem je u činjenici što korisnike o tome nisu obavijestili, odnosno što im nisu dali izbor da sami odluče žele li nadogradnjom usporiti telefone ili će riskirati gašenje/oštećenje telefona, ali uz brži rad procesora. Također, dio korisnika bijesan je na ovu kompaniju jer su mislili kako su procesori njihovih telefona jednostavno postali stari i prespori te kako nemaju drugu mogućnost nego kupiti novi iPhone, prenosi Zimo.

Tužbe protiv ove kompanije do sada su podignute u SAD-u i Izraelu, a ako odvjetnici zaista dokažu krivnju Applea, milijuni vlasnika iPhonea mogli bi tražiti odštetu – iako je sada teško govoriti o brojkama, šteta za ovu kompaniju možda bi se mogla mjeriti u milijardama dolara. Novinari Fortunea kontaktirali su Apple, no iz ove kompanije ne žele komentirati trenutnu situaciju i tužbe podignute zbog usporavanja telefona.

"Umjesto da su riješili problem omogućivši korisnicima besplatnu zamjenu baterija, Apple je pokušao zamaskirati ovaj problem s baterijama", stoji u jednoj tužbi, dok se u drugoj Cookova kompanija optužuje za prijevaru jer su, umjesto upozorenja i obavijesti o problemima s baterijama, namjerno usporili telefone bez njihovog znanja. Procesori na starijim modelima iPhonea (konkretno, riječ je o modelima iPhone 6S, 6S Plus, 7, 7 Plus i SE) bez problema su mogli pokretati i najzahtjevnije aplikacije, no kako ih je Apple usporio, korisnici su mislili kako su s vremenom telefoni postali prespori i mislili su da moraju kupiti nove telefone. No, umjesto potrošnje 600-700 dolara (ili tisuću u slučaju iPhonea X), vlasnici iPhonea ovaj problem mogli su riješiti samo kupovinom nove baterije, što je puno jeftinije rješenje.

Prema Chrisu Hoofnagleu iz centra za pravo i tehnologiju na Berkeleyu, Apple možda ipak neće biti proglašen krivim jer nije ništa pogrešno napravio s usporavanjem telefona, već on kaže kako je ova kompanija samo htjela zaštititi korisnike, odnosno njihove telefone od problema s gašenjem i oštećenjima komponenti.