Podijeli članak

Udruga roditelja 'Naša djeca' objavila je zanimljiv post na Facebooku kojeg prenosimo u cijelosti: 

Kako je pred nama skori početak drugog polugodišta u školskoj 2020./2021. godini, upitali smo dr. Marija Kordića, ravnatelja Doma zdravlja Mostar za trenutno epidemiološko stanje u Gradu Mostaru, koliko je djece školskog i predškolskog uzrasta oboljelo od Covid-19 virusa u godini iza nas, te je li bilo težih oblika oboljevanja koja su dovela do hospitalizacije djece. Također upitali smo i za mišljenje o normalizaciji uvjeta u školama i povratak u normalno (sat 45 minuta, veliki i mali odmor). Evo što nam je dr. Kodić kazao: 

"Trenutna epidemiološka situacija u gradu Mostaru je u poboljšanju, međutim daleko je od zadovoljavajuće zbog još uvijek izrazite transmisije virusa u zajednici. 

Pojedinačne registre za svaku subpopulaciju stanovništva (sto su i djeca školskog i predškolskog uzrasta) po pitanju COVID-19 ,ne vodimo. Za informaciju o hospitalizaciji COVID-19 djece možete se slobodno obratiti Klinici za dječje bolesti SKB-a Mostar.

Mišljenja smo da redovna nastava ne bi trebala početi 11.01.2021. godine, nego da se odgodi za barem 14 dana zbog skorih blagdana i praznika, kako bi se pokušalo  staviti širenje virusa pod kontrolu, a sve u svrhu sigurnijeg okruženja djece i njihovih ukućana.

Kao što nismo imali ingerenciju nad proglašenjem uvjeta pod kojima će se nastava odvijati na početku godine, tako nemamo ni sada ingerenciju za vraćanje normalizacije nastavnog procesa u školama. 

Mišljenja jesmo da se može vratiti na 45 minuta te vratiti veliki odmor pod uvjetom ljepših vremenskih prilika kada bi prozori učionica mogli biti stalno otvoreni te veliki odmor da se odvija na otvorenom, sve radi mogućnosti kontinuirane mehaničke dezinfekcije prostora što je provjetravanje. 

Sve ostale mjere što su poštivanje udaljenosti među djecom, nošenje zaštitnih maski, pojačana osobna higijena te higijena prostora, pravovremen izolacija sumjnivih i na SARS CoV-2 potvrđenih osoba, mjerenje tjelesne temperature, suzdržavanje od grupnih nastavnih i vannastavnih aktivnosti i ostalo se po nama apsolutno treba pridržavati radi sveopćeg dobra naše djece i njihovih ukućana."