Podijeli članak

Kopriva je poznata po svojim listovima koji “žare”, ali naizgled neugodna biljka ima zaista čudesne moći.

Njene zdravstvene prednosti su višestruke, te spada u jednu od najkorisnijih i najljekovitijih biljaka iz prirode.

Čisti tijelo od toksina

Kopriva je prepuna korisnih nutrijenata, te je savršena biljka za čišćenje tijela od toksina, ali na nježan i siguran način.

Njeno diuretsko djelovanje dodatno pospješuje pročišćavanje organizma. Također, pospješuje iskoristivost hranjivih sastojaka u organizmu, te se brine da probavni sustav dobro funkcionira, sprječavajući taloženje otrova.

Također, poboljšava rad limfnog sustava tako što pomaže tijelu da se oslobodi viška toksina i u bubrezima.

Pomaže u trudnoći

Kopriva se smatra prirodnim lijekom za žene u trudnoći i tijekom porođaja, te se često preporučuje ženama koje imaju vrlo bolan porođaj. Sprječava preveliko krvarenje jer djeluje kao koagulant.

Zatim, pospješuje proizvodnju mlijeka i čini laktaciju lakšom.

Pomaže kod menstrualnog ciklusa

Kopriva pozitivno uječe na žensko zdravlje zbog brojnih aktivnih komponenti. Olakšava grčeve i nadutost kod PMS-a, te može da smanji obilnost krvarenja.

Ženama koje prolaze kroz menopauzu olakšava promjene koje se događaju u tijelu i okrepljuje, što će hormonalne “turbulencije” učiniti podnošljivijima.

Poboljšava cirkulaciju

Kombinacija vitamina C i željeza je odličan stimulator proizvodnje crvenih krvnih stajnica. Vitamin C poboljšava apsorpciju gvožđa, ključnog sastojka hemoglobina.

Povećavajući broj crvenih krvnih stanica i poboljšavajući cirkulaciju, ekstremiteti tijela dobijaju dovoljnu količinu kisika potrebnu za podizanje razine potrebne energije.

Zato se često preporučuje za smanjenje umora i liječenje anemije, čiji simptomi uključuju opću slabost mišića, iscrpljenost, kognitivne poteškoće i glavobolju.

Sprječava pojavu bubrežnih kamenaca

Poznati je diuretik, ali na bubrege djeluje i na drugi način – tako što razbija kamenac u bubrezima i žuči.

Na taj način može se spriječiti pogoršavanje simptom, te kirurško uklanjanje kamenaca. Kao moćno sredstvo za uklanjanje toksina, kopriva štiti od infekcije bubrega i prekomjernog zadržavanja tekućine.

Osim toga, učinkovita je kod infekcije mokraćnog sustava, pa se tako koristi i kod upale mjehura.

Djeluje protuupalno 

Pomaže kod reumatoidnog artritisa i kroničnih bolova u mišićima. Čaj od koprive ili dodaci ishrani na bazi koprive djeluju i kod liječenja gihta.

Jača kosti

Jedan od važnih minerala koji se nalaze u koprivi je bor, elemenat koji pomaže u zadržavanju kalcija u kostima, što znači da kopriva pomaže u sprječavanju osteoporoze. Takođe, regulira hormone u tijelu.

Pomaže kod problema s disanjem

Olakšava razne respiratorne poteškoće, uključujući peludnu groznicu, astmu i druge sezonske alergije. Također, određene kombinacije ekstrakta koprive mogu značajno smanjiti alergijske reakcije. Redovno konzumiranje čaja od koprive u Australiji već se generacijama koristi za liječenje astme.

Štiti zdravlje srca

Čuva zdravlje srca, a brojna istraživanja su dokazala da redovno konzumiranje čaja od koprive pomaže u snižavanju sistoličkog krvnog pritiska, te da smanjuje napetost i stres kardiovaskularnog sustava.

Poboljšava izgled kože

Zahvaljujući antioksidacijskom djelovanju pospješuje zarastanje rana, smanjuje pojavu ožiljaka i mrljica od akni, te smanjuje bore i staračke mrlje, piše cdm.me.