Podijeli članak

Direktor tajništva Energetske zajednice Europske unije i država jugoistočne Europe Janez Kopač upozorio je vlasti u BiH kako moraju prestati ulagati u termoelektrane na ugljen jer su one opasan uzročnik onečišćenja okoliša i izravno utječu na zdravlje milijuna ljudi diljem regije.

Kopač je u Sarajevu sudjelovao na sjednici Zastupničkog doma parlamenta Federacije BiH na kojoj je tema bila suradnja s Energetskom zajednicom i ujednačavanje energetske pravne regulative u toj zemlji sa stečevinom EU a tu je priliku iskoristio kako bi podsjetio na problematična ulaganja u termoelektrane, posebice na gradnju novog bloka termoelektrane u Tuzli koji bi trebala financirati Kina državnim kreditom, prenosi Hina.

Podsjetio je na rezultate istraživanja kojima je utvrđeno kako 16 termoelektrana s područja zapadnog Balkana onečišćuje okoliš više nego 250 drugih koje su raspoređene diljem država-članica Europske unije, a temeljni razlog je to što je u balkanskim termoelektranama instalirana zastarjela tehnologija koja uopće ne vodi računa o standardima zaštite okoliša.

"One godišnje ubiju tri tisuće ljudi", kazao je Kopač dodajući kako takav udar na zdravlje stanovništva zahtijeva i ogromna materijalna izdvajanja za sanaciju posljedica što na godišnjoj razini u regiji doseže iznos veći od 11 milijardi eura.

Kazao je kako se onečišćenje zraka odražava i na susjedne zemlje poput Hrvatske te su one također zabrinute odnosom zapadnobalkanskih država prema ovom problemu.

Najgorim zagađivačima označio je termoelektrane u Srbiji ali je dodao kako ni BiH nije puno bolja a kako bi poštovala europsku regulativu do 2023. godine će morati zatvoriti tri svoje termoelektrane. Kopač je istaknuo kako alternativa nije gradnja novih sličnih postrojenja, bez obzira na tehnologiju, nego ulaganje u obnovljive izvore električne energije jer je to i opredjeljenje na razini cijele EU.

"Neće biti ugljena, nafte niti plina niti u jednoj zemlji EU, samo obnovljivi izvori. To je usmjerenje u Europskoj uniji", kazao je Kopač navodeći kako će Grčka zatvoriti sve svoje rudnike do 2023. godine.