Podijeli članak

Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović sudjelovao je danas u radu 7. Konferencije predstavnika parlamenata zemalja Dunavske regije kojoj uz BiH pripadaju; Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Slovenija, Austrija, Bugarska, Mađarska, Moldavija, Njemačka(Bavarska,Baden−Württemberg), Rumunjska, Slovačka, Ukrajina i Češka. Organizator Konferencije u on line formatu bio je Sabor Republike Hrvatske, a organizirana je u sklopu hrvatskog predsjedanja Strategijom Europske unije za Dunavsku regiju (EUSDR).

Nakon što je konferenciju otvorio domaćin, predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Hrvatskog sabora Marko Pavić, sudionicima su se uz ostale, obratiti ministar vanjskih i europskih poslova u Vladi RH Gordan Grlić Radman, hrvatska ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak predsjednik Odbora za europske poslove u Saboru RH Domagoj Hajduković, a u radu su sudjelovali i predstavnici parlamenata zemalja članica Dunavske regije. 

Razgovaralo se na temu „Pametnih rješenja za održivi razvoj", s naglaskom na poticanje inovativnih tehnologija za poboljšanje održivog razvoja podunavske regije. Cilj Konferencije bio je otvoriti raspravu o mogućnostima povećanja broja visokotehnoloških tvrtki i konkurentnosti malih i srednjih poduzeća u regiji. Bilo je govora i o poboljšanju prijenosa znanja između sveučilišta, gospodarstva i lokalnih zajednica i stvaranju novih radnih mjesta s visokom dodanom vrijednošću kako bi se spriječilo iseljavanje mladih i potaknuo dugoročni regionalni razvoj.

Konferencija je završila usvajanjem i potpisivanjem zajedničke izjave, koju je potpisao i predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović. Po njezinu završetku, od Republike Hrvatske koja je Strategijom Europske unije za Dunavsku regiju (EUSDR) predsjedavala od 1. studenoga prošle godine, jednogodišnje predsjedanje preuzela je Slovačka.