Podijeli članak

Skupština Elektroprivrede HZ HB danas je u Mostaru donijela odluku kako će ova državna tvrtka isporučivati električnu energiju Aluminiju Mostar tijekom cijele iduće godine. Takvu odluku je donio većinski vlasnik EP HZ HB, odnosno, Vlada Federacije BiH i na taj način gurnula Elektroprivredu HZ HB u veliku neizvjesnost. 

Naime, Aluminiji Mostar je već ovome poduzeću dužan više od 200 milijuna maraka po osnovu isporuke električne energije, a sada je otvorena mogućnost da taj iznos naraste za još minimalno 100 milijuna maraka. Naime, ugovor koji trebaju potpisati dvije tvrtke će dati Aluminiju mogućnost odgode plaćanja električne energije po principu "60 plus 60" dana, a dnevni troškovi posrnulog giganta za električnu energiju dosežu i do milijun maraka. Nije teško izračunati koliki bi dug mogao biti već početkom ožujka, samo što nitko ne zna koliko će Aluminiji biti u mogućnosti podmiriti nova dugovanja. 

Ukoliko se način rada Aluminija drastično ne promijeni, za očekivati je kako bi ova tvrtka za sobom u propast mogla povući i Elektroprivredu HZ HB. Teško je očekivati da EP HZ HB može izdržati još jedan udar od 100 milijuna maraka, a već su najavili kako će u slučaju kršenja ugovora odmah obustaviti isporuku električne energije Aluminiju. 

To je jasan pokazatelj kako prostora za bilo kakve ustupke više nema, te kako će svaka od strana u ugovoru morati ispunjavati preuzete obveze. Inače, EP HZ HB ima oko 200 000 kupaca i za njih isto mora kupovati električnu energiju na otvorenom tržištu jer njihova proizvodnja nije dovoljna da podmiri potrebe svih potrošača. 

To znači kako EP HZ HB neće Aluminiju prodavati električnu energiju koju proizvede nego onu koju kupi u tržištu. Upravo zato bi svako novo kašnjenje u plaćanju obveza od strane Aluminija moglo biti kobno za Elektroprivredu HZ HB. 

Ranije je najavljeno kako će EP HZ HB po istom modelu tražiti odgodu plaćanja od dobavljača, a sve sa ciljem kako bi osigurala nesmetano poslovanje i kako pod znak pitanja ne bi došlo ispunjavanje odluka ovoga poduzeća. 

Ključ priče je u Aluminiju, odnosno, njegovom vodstvu koje mora u idućem razdoblju naći način da pozitivno posluje i podmirujem barem redovne obveze poduzeća. Očito je kako zadnjih nekoliko direktora i njegovih suradnika to nije uspjelo, a što je dovelo ovu tvrtku u poziciju da je dužna više od 350 milijuna maraka.