Podijeli članak

Još od kraja devedesetih r'n'b pjevač R. Kelly okružen je glasinama da seksualno iskorištava maloljetnice. Priča o tome da je spavao s pokojnom pjevačicom Aaliyah kad je ona imala 15, a on 27 godina te da su se vjenčali kolaju neprestano, ali Kelly nikad nije odgovarao za to što je učinio.

Bio je optužen za snimanje i posjedovanje dječje pornografije jer je u javnost izašla snimka na kojoj se seksa s maloljetnom djevojkom, no porota ga je oslobodila krivnje.

Zatim je krajem 2017. godine na BuzzFeedu objavljena velika priča u kojoj više svjedokinja tvrdi kako Kelly u svojoj kući u Atlanti drži zatočene djevojke kojima potpuno kontrolira te ih psihički, fizički i seksualno zlostavlja. Mnoge od njih tamo su došle kad su bile maloljetne.

No, ništa od toga nije dovelo do privođenja R. Kellyja. Tek nakon što je objavljen dokumentarni film "Surviving R. Kelly" sa svim ovim informacijama koje su javnosti dostupne već više od dva desetljeća stvari su se počele pokretati.

Zanimljivo je i da slučaj R. Kellyja nije dio pokreta Me Too - valjda jer njegove žrtve nisu slavne.

Konačno se pokreće istraga pa bi istina i pravda mogle biti zadovoljene, ali mnogi se s pravom pitaju zašto je to trajalo tako dugo.

O svojim stravičnim iskustvima s Kellyjem pričala je njegova bivša djevojka Kitty Jones, koja je u vezi s njim bila od 2011. do 2013. godine.
 

"Upoznao me s jednom djevojčicom koja je, kako mi je rekao, imala 14 godina. Rekao mi je da ju je istrenirao. Nju i druge djevojke zvao je svojim ljubimcima. Primijetila sam da je ta djevojka obučena jednako kao ja i da se ponaša na isti način. Shvatila sam u tom trenutku da i mene trenira da budem njegov ljubimac", rekla je Kitti. Kelly je natjerao djevojčicu da puže po podu i da ju zadovoljava.

"Rekao je da će me ona naučiti kako da budem s njim", izjavila je u novom dokumentarcu Jones.

U istom dokumentarcu Kellyjev bivši menadžer tvrdi kako je prisustvovao njegovom vjenčanju s danas pokojnom pjevačicom Aaliyah, koja je tada imala 15 godina. Kelly kaže da se to nikada nije dogodilo.

"Kad sam došla, dočekala me žena koja ima 31 godinu i koja nas je sve 'trenirala', odnosno objašnjavala nam kako Robert želi da ga seksualno zadovoljavamo. Tamo je i 25-godišnjakinja koja je s njim već sedam godina te ukupno još tri djevojke", kažu žene koje su uspjele pobjeći. Svaki seks s njima snima i kasnije pokazuje svojim prijateljima, prenosi 100posto.

Bivša asistentica kaže kako pjevač uvijek želi da su žene obučene u trenirke kako "drugim muškarcima ne bi bile privlačne". Također, ako su muškarci u kući, Kelly natjera djevojke da se okrenu licem prema zidu kako ih nitko ne bi gledao.

Za sve moraju dobiti njegovo dopuštenje - smiju li jesti, piti, ići na wc, on odabire što će obući, a uzeo im je mobitele te zabranio komunikaciju s bilo kime. Većina djevojčica imale su od 14 do 16 godina, a često im je obećavao da će im pomoći u glazbenoj karijeri.

"Ukrao mi je život. Godinama me psihički i fizički zlostavljao. Mislim da uopće ne razumije da te traume traju zauvijek, promijene te kao osobu", rekla je Lizzette Martinez, koja je u vezi s Kellyjem bila nekoliko godina.

U dokumentarcu se pojavila i njegova bivša žena Andrea, koja je u braku s njim bila od 1996. do 2009. i imaju troje djece. Ostavila ga je nakon što se pojavila snimka seksa njega i maloljetnice. Andrea kaže da je godinama trpjela njegovo zlostavljanje, a da su joj njegovi odvjetnici zaprijetili pa zato nije o svemu prije pričala.

O svom je ocu progovorila i 20-godišnja Joann, njegova najstarija kćer, koja s njim već godinama ne komunicira.

"To čudovište o kojem pričate moj je otac. Dobro znam tko je i što je on. Odrasla sam u toj kući. Moj je izbor da ne razgovaram s njim ni o njemu i donijela sam ga zbog svog psihičkog zdravlja. Molim se za sve žene i obitelji koje su pogođene akcijama mog oca. Vjerujte da i mene to pogađa", napisala je Joann.

Mnogi njegovi prijatelji i kolege konačno su ga se odrekli - više od godinu dana nakon što je prva javna priča objavljena u američkim medijima. Lady GaGa sa svih je streaming servisa prije dva dana maknula njihov duet "Do What You Want" te se ispričala zbog suradnje s njim, a to je učinio i Chance The Rapper.
 

U cijelom je slučaju problematično to što tužitelj još nisu sigurni hoće li uspjeti podići tužbu zbog mogućeg nedostatka dokaza, kao i činjenica da je porastao broj skidanja i slušanja njegove glazbe otkad je dokumentarac objavljen.