Podijeli članak

Odnos vlasti u Srbiji prema Srebrenici je više nego poražavajući, na samom rubu civilizacijskog sunovrata, jer ni 24 godine poslije genocida ne vidimo jasnu spremnost da se jasno očituju po pitanju genocida, izjavio je Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine u intervjuu listu Danas.

On ocjenjuje da je razlog za to što predsjednik i ministar vanjskih poslova Srbije nisu odustali od "pogromaškog projekta SANU-a, i zato što taj velikodržavni projekt nije adekvatno kažnjen od strane civiliziranog svijeta". Dodao je da vlasti u Srbiji prešutno ili direktno podržavaju genocid u Srebrenici.

Odgovarajući na pitanje vidi li u politici srbijanskih vlasti ideje velikosrpskog nacionalizma, on odgovrara potvrdno i dodaje da se Kosovo koristi kao paravan za srbijanske velikodržavne aspiracije. "Kako god se ta saga oko Kosova završi, a nadam se da će se završiti u interesu građana Srbije i Kosova, mora se znati da neće biti nikakve kompenzacije na račun Bosne i Hercegovine", zaključuje Komšić.