Podijeli članak

Jasno je da se u Bosni i Hercegovini teži uvođenju bar elemenata šerijatskog zakona gdje god je to moguće. Naravno, s nadom da će se jednog dana on u potpunosti poštovati.

Takva se nametanja po pravilu pravdaju različitim konvencijama, aktima, bjelosvjetskim i domaćim propisima o zaštiti svakojakih prava. Formalno tako i jeste. Ali, pošteno govoreći, srž nedavne odluke Senata Univerziteta u Sarajevu daleko je od toga. U pitanju je bezobrazni sofizam, jer se, navodno, odluka odnosi i na pripadnike pravoslavne i rimokatoličke vjeroispovijesti. A kolika je vjerojatnoća da se ispiti i predavanja zakažu nedjeljom ujutro?! Nedjelja kao neradni dan doista se razvila pod utjecajem kršćanskih shvaćanja. Ali je, istini za volju, kršćanski okvir odavno prevazišla, te je postala svjetski prihvaćen neradni dan (dakle, i u nekršćanskim kulturama). Ne praštajući joj kršćansko porijeklo, naročito islamske zemlje insistiraju na petku kao neradnom danu (u nekim državama to je subota), što se vrlo lagano pokušava uvesti u Sarajevo, a kasnije i u druge krajeve Bosne i Hercegovine.

Kada sam pročitao priopćenje u vezi s ovom odlukom Senata, postavio sam sebi pitanje: o kakvoj se diskriminaciji radi ako su studenti voljni ići na džuma-namaz mogli bez posljedica izaći s nastave, jer bi im profesori to uvijek dozvoljavali?! Opet se pribjeglo sofizmu: diskriminirane su žene, koje ne prisustvuju namazu, i pripadnici drugih vjeroispovijesti. Oni ostaju na nastavi. Savez studenata odredio je tko je diskriminiran, a tko ne. Javi li se ijedan pravoslavni student (ako ih uoće i ima) da kaže kako se osjeća uvrijeđenim jer je profesor dopustio njegovom kolegi ići na džuma-namaz? Naravno da ne. U pitanju je iskonstruiran "problem", a njegov jedan i jedini cilj jeste postupno društveno uređenje po uzusima islama. To pravo nikome ne sporim. Ali na nekom drugom mjestu.
 
I, naravno, otvoreno, a ne zamućeno i uvijeno u kvazipriču o brizi za poštovanje drugih.
 

*mr Danijel DOJČINOVIĆ, viši asistent Filološkog fakulteta u Banjoj Luci/ NN