Podijeli članak

Tagovi

Na većini puteva u Bosni i Hercegovini zbog ugaženog snijega i zaleđenog kolnika prometuje se usporeno. Izuzetak su putevi na jugu gdje se prometuje po suhom kolniku, ali ovdje upozorava se na povremeno jače udare vjetra.

Na putu Glamoč-Mlinište na snazi je zabrana kretanja za teretna vozila, dok na putevima Olovo-Kladanj (na području Karaule) i Travnik-Donji Vakuf (Komar) policija isključuje iz prometa teretna vozila koja nemaju postavljene lance. Znatno je otežano i prometanje na putu Sarajevo-Rogatica, na širem području Romanije, dok na području Kupresa, Šuice, Glamoča i Tomislavgrada, te na cesti Bosanski Petrovac-Oštrelj-Drvar dodatne probleme stvara jak vjetar. 

I na ostalim dionicama u višim predjelima na kolniku ima ugaženog snijega i leda, zbog čega teretna vozila na tim dionicama trebaju koristiti lance. Preporučuje se opreznija vožnja i napominju vozači da na put ne kreću bez zimske opreme. 

Na regionalnoj cesti R-419 Mihalji-Blidinje obustavljen je promet za vozila čija ukupna masa prelazi 3,5 t. 

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnoj cesti M-17 Zenica-Nemila vozila prometuje naizmjenično, jednom trakom. 

Pojačan je promet vozila i duge su kolone na izlazu iz BiH na graničnim prijelazima Bosanska Gradiška, Bosanski Brod i Orašje. Na ostalim graničnim prijelazima ne čeka se duže od 30 minuta. Zbog loših uvjeta za vožnju u Hrvatskoj, na GP Izačić-Ličko Petrovo Selo zabranjeno je prometovanje za teretna vozila s prikolicom i šlepere. Na graničnom prijelazu Bosanski Novi-Dvor obustavljen je promet zbog radova u Hrvatskoj. 

Za vikend se očekuje pojačan promet vozila, kako na putevima u BiH tako i na graničnim prijelazima, priopćeno je iz IC BIHAMK-a.