Podijeli članak

Često nas upozoravaju o važnosti pijenja puno vode dnevno, no ispostavilo se kako ipak postoji previše.

Problemi koje uzrokuje dehidriranost opće su poznati, no stručnjaci upozoravaju i kako previše vode također može ozbiljno narušiti zdravlje, pa čak i dovesti do smrti, piše Daily Mail.

Prosječna količina vode koju odrasla osoba treba je 3-4 litre dnevno, no bubrezi mogu obraditi samo litru vode po satu. Kako nema gdje, tekućina se pohranjuje unutar tjelesnih stanica koje zbog toga nabubre.

Taj proces, koji nazivaju i trovanje vodom, snižava razinu natrija u krvi, zbog čega tijelo teže regulira krvni pritisak. Simptomi trovanja vodom uključuju glavobolje, zbunjenost ili osjećaj mamurluka, no povećava li se pritisak pacijenti mogu zadobiti oštećenja mozga, pasti u komu, a u ekstremnim slučajevima i umrijeti.

Liječnici preporučuju provjeravanje boje mokraće kako bi odredili razinu prehidriranosti.

Liz Weinandy, registrirana dijetetičarka na State University Wexner Medical Centre u Ohiu rekla je za Popsugar da bismo trebali ciljati na "svijetlu boju limuna".

Trkače maratona posebno se upozorava da vode računa o tome koliko piju vode, s obzirom na to da je studija pokazala kako jedan od šest trkača razvije blago trovanje vodom zbog utrka.