Podijeli članak

Ugledni The New York Times napravio je online aplikaciju u koju možete unijeti mjesto u kojem ste rođeni i godinu rođenja kako biste vidjeli koliko je danas to mjesto toplije nego prije xy godina.

Ono što je gore od samog poređenja kako je bilo nekad i kako je sad je dio aplikacije koji se bavi predviđanjima o tome kakvi bi dani mogli tek da budu. 

U cijelom svijetu, visoke temperature su počele da povećavaju rizik od oboljevanja, pa i smrti, posebno među starijim ljudima, bebama i ljudima s kroničnim oboljenjima. Ljudi koji se bave poslom koji podrazumjeva boravak napolju su također pod rizikom ali rizik ne mimoilazi ni ljude u zemljama u razvoju koji rade u prostorijama bez klime ili druge vrste hlađenja, prenosi Lolamagazin.

Ono što ova aplikacija pokazuje je porast broja dana s temperaturom preko 32 stupnja, i to je ono što predstavlja najveći problem, posebno u zemljama s povećanom vlažnošću, jer kombinacija visokih temperatura i visoke vlažnosti – jer ljudsko tijelo nije napravljeno tako da u vlažnim, a vrelim danima može samo da se ohladi.