Podijeli članak

Jeste se ikada pitali dugo jaja mogu izdržati da se ne pokvare, pogotovo ako ste kutiju bacili, a na jajima ne vidite datum krajnjeg roka upotrebe? 

"Najbolji znak "vrijede" li još uvijek jaja vidjet ćete po datumu označenom na ambalaži, a to je uglavnom 30 dana od dana kad su jaja oprana i stavljena u kutiju. Iako različite države imaju i nešto drugačija pravila oko označavanja trajanja vrijednosti jaja. Datum se tako zna obilježavati i troznamenkastim kodom po kojem je, na primjer, 1. siječnja označen kao 001, a 31.prosinca 365/366, prema rednom broju dana u godini", objasšnjavaju na portalu SheKnows. 

Međutim, iako je preporučeni rok trajanja jaja 30 dana od dana pakiranja, ona mogu biti sigurna i nakon tog roka, ako su dobro skladištena. S tim se slažu i u organizaciji Foodsafety.gov gdje kažu da jaja, ako se pravilno čuvaju u hladnjaku, mogu izdržati od 3 do pet tjedana, a zamrznuta i duže.

No, nikako se ne preporučuje da se jaja zamrzavaju u ljusci. "Želite li zamrznuti jaja, izvadite ih iz ljuske te zamrznite u posudici", preporuka je, ako baš nemate drugog izbora nego ih zamrznuti da očuvate njihovu valjanost.

Kako ćemo znati jesu li jaja još uvijek dobra?

"Da jaja nisu dobra prepoznat ćete po mirisu, a ponekad i po samoj teksturi jaja no moramo znati da jaja neće tako brzo razviti salmonelu i štetne bakterije ako ih čuvate na hladnom. Čak i ako imaju salmonelu, količina bakterija u hladnom jajetu bit će relativno mala, jer se one ne množe na hladnom te biste pravilnom obradom (tvrdo kuhana ili jače pečena jaja) mogli uništiti sve štetne bakterije. Pravilno rukovanje i kuhanje uništit će sve prisutne bakterije", kažu na incredibleegg.org.

No, ako svejedno niste sigurni i želite znati jesu li jaja, koja već dulje vrijeme čuvate u frižideru, svježa ili ne, otkrit ćete jednostavnim trikom: stavite jaje u posudu s vodom - svježe jaje će potonuti, a starije jaje isplivati i plutati na vodi.