Podijeli članak

Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kaže da je to što BiH nije izabrala Delegaciju u Parlamentarnu skupštinu Vijeća Europe u zakonskom roku od šest mjeseci, koji je istekao, još jedan dokaz o neradu stranaka na vlasti.

- Ovo je drugi put u posljednjih sedam dana da vlast nije uspjela postići dogovor o vrlo jednostavnim, rekao bih, tehničkim pitanjima, a koja su, s druge strane, izuzetno važna za BiH i sve njene građane. Nismo delegirali osobu zaduženu za vezu s Europolom, dakle, ključnim europskim policijskim organom, a, evo, danas smo obaviješteni da nećemo biti prisutni u Vijeću Europe jer naša vlast nije uspjela imenovati izaslanstvo od petero ljudi. To je neprihvatljivo i neobjašnjivo.

EU integracije moraju biti apsolutni prioritet i nedopustivo je stavljati stranačke interese i osobne sujete ispred vitalnog interesa cijele države i njenih građana, a upravo tome prisustvujemo u ova dva slučaja, prenosi Dnevnik.ba.

Mogu samo ponoviti ono što sam rekao već mnogo puta - ljudi koji trenutno vode ovu zemlju na državnom nivou nisu za ulazak BiH u EU. To nije niti u njihovom osobnom niti u stranačkom interesu. Proces europskih integracija, odnosno, uvođenje vladavine zakona i drugi pravni i demokratski standardi EU su direktan udar na njihov proračun i političku moć. Dakle, njih od EU odbija upravo ono zbog čega velika većina građana želi vidjeti BiH u EU - zaključuje Kojović.