Podijeli članak

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine pobjedom protiv Estonije od 2:1 u Talinu završila je kvalifikacijski ciklus za Svjetsko prvenstvo koje se naredne godine igra u Rusiji.

BiH je ostala bez plasmana na veliku smotru, završivši na trećem mjestu sa 17 bodova, dva manje od drugoplasirane Grčke, mjesta koje vodi u dodatne kvalifikacije, te 11 poena zaostatka u odnosu na Belgiju koja izravno ide u Rusiju.

Nakon kvalifikacija i još jedne propuštene prilike da se ode na veliko natjecanje, te poslije očiglednog  nezadovoljstva javnosti, u medijima se odmah počelo postavljati pitanje o ostanku ili odlasku dosadašnjeg izbornika Mehmeda Baždarevića, kojem je istekao ugovor.

Javnost u BiH je podijeljena, jedni su za ostanak Baždarevića, dok drugi smatraju da nije ispunio primarni cilj, odlazak u Rusiju.

U medijima se već spominju imena kandidata, a navodno se kao favorit pominje bivši izbornik BiH Meho Kodro, koji sada vodi švicarski Servette.

Kao kandidat za budućeg izbornika spominje se i Amar Osim, bh. javnosti poznat kao trofejni šef stručnog stožera sarajevskog Željezničara.

Prema špekulacijama u opticaju su i Faruk Hadžibegić te proslavljeni hrvatski reprezentativac Robert Prosinečki, ali je on prema medijskim napisima iz susjedstva vjerojatno novi izbornik Slovenije.

Naposljetku se pojavljuje i ime Sergeja Barbareza, legendarnog bh. nogometaša, ljubimca bh. publike, ali s druge strane mu neki spočitavaju neiskustvo u trenerskim vodama.

Izvršni odbor NSBiH bi na sjednici 19. listopada trebalo da raspravlja o ovom pitanju, a očekuje se i formiranje komisije koja bi trebala da obavi razgovore s kandidatima.