Podijeli članak

Artefakti pronađeni u tunelima Ravne 3 kod Visokog tijekom arheoloških istraživanja vršenih ove godine govore o kontinuiranoj ljudskoj aktivnosti u tim tunelima počev od rimskog perioda pa do kasnog srednjeg vijeka.

"A postoje i indikacije da smo otkrili i dosta starije civilizacije", rekla je za "Radiosarajevo.ba" terenska arheologinja Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" Amna Agić.

Kako je ispričala Agić, istraživanja u tunelima Ravne 3 počela su u veljači ove godine.

S obzirom na to da su tuneli Ravne 3 otkriveni u kolovozu 2018. godine, tijekom prvog ulaska otkriven je jedan prazan prostor unutar tih tunela, koji je nagnao tim Fondacije da ga detaljnije istraže, otkrila je Agić za spomenuti portal, navodeći da su dosadašnja istraživanja trajala sedam mjeseci.

"Tijekom tog perioda mi smo ustvari otkrili antropogeno djelovanje unutar tunela Ravne 3. Istraživanja nastavljamo i u narednom periodu kako bismo imali jasniju sliku o onome što se događalo u tunelima", rekla je Agić.


Kako je ispričala, pronađeni artefakti su veoma brojni i govore nam o kontinuiranoj ljudskoj aktivnosti u tim tunelima.

"Artefakte koje smo pronašli datirali smo u različite vremenske periode, počev od rimskog doba pa sve do kasnog srednjeg vijeka, a postoje i indikacije da smo otkrili i dosta starije civilizacije", otkrila je.

Kako je objasnila, na tragu su artefakata iz perioda mlađeg kamenog doba - neolita, a to znači da se na tom području boravilo još 5.500 godina prije nove ere.

Agić je kazala da je u BiH neolit trajao od 5500. do 2000. g. p. n. e., dodajući kako su arheolozi već ranije kod Visokog otkrili tragove postojanja neolitskih kultura.

Njeno prvo otkriće su bili ulomci srednjovjekovne posude koje su pronašli djelomično ukopane prilikom pregleda površine tunela na početku istraživanja.

"Nakon pregleda ulomaka zaključili smo da smo pronašli dvije različite posude, te smo te ulomke uspjeli rekonstruirati i tako dobili oblik i dimenzije posuda.  Osjećaj je zaista bio izvanredan!", rekla je Agić.


Njihova istraživanja potvrdio je i priznao Zavičajni muzej Visoko.

Prva izložba Agić o artefaktima pronađenim u tunelima Ravne 3 u Visokom, što je kruna njihovog višemjesečnog rada, otvorena je 22. rujna.

Ovo je njena prva izložba ovog tipa te se nada da će imati priliku prezentirati ovu izložbu ne samo u Visokom, nego i širom Bosne i Hercegovine.

"Mi smo otvoreni za suradnju, tko god nas pozove mi ćemo se odazvati i pokazati naša otkrića. Svaka naredna naša istraživanja, pronalasci značajnijih artefakata, bit će predstavljeni na jedan ovakav način", rekla je arheolog Amna Agić za "Radiosarajevo.ba".