Podijeli članak

Koalicija Pod lupom održala je danas u Mostaru okrugli stol na temu ''Najčešće nepravilnosti na izborni dan: Rezultat neobučenosti biračkih odbora ili planirane manipulacije od strane političkih subjekata'', koji je završio usvajanjem zaključaka i liste preporuka koje će zajedno sa prethodno usaglašenim preporukama sa tri regionalna događaja u Sarajevu, Tuzli i Banjoj Luci biti upućene zakonodavcima i ostalim relevantnim institucijama u BiH.

Glavni zaključak ovog okruglog stola je da je nužno pristupiti izmjenama Izbornog zakona BiH u ovoj godini, a među konkretnim prijedlozima našli su se prijedlozi o unapređenju tehničkih procesa na izborni dan, te poboljšanju rada i obuke biračkih odbora. 

Konkretno, prijedlozi su se ticali uvođenja providnih glasačkih kutija za svaki nivo vlasti koji se bira, osiguranje veće sigurnosti izbornog materijala, osiguravanje adekvatnog prostora za lokacije biračkih mjesta, te jednostavnije procedure pakovanja izbornog materijala nakon završetka procesa utvrđivanja rezultata glasanja na biračkom mjestu. 

Također, istaknuto je da je potrebno sprječiti moguće manipulacije izbornim procesom kroz bolju i kontinuiranu obuku članova biračkih odbora i izmjene načina imenovanja predsjednika i zamjenika predsjednika biračkog odbora.

Na ovom događaju predstavljeno je Završno izvješće o promatranju Općih izbora 2014. godine Koalicije Pod lupom (link za izvješće: http://goo.gl/FJ7VJC), koji je bio temelj za vrlo produktivnu diskusiju u cilju unapređenja izbornog procesa u BiH.

Sudionici okruglog stola u Mostaru bili su predstavnici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i lokalne izborne administracije, te gradski odbori političkih stranaka.

Ovaj okrugli stol u Mostaru je posljednji u nizu okruglih stolova koje je u ožujku organizirala Koalicija 'Pod lupom', a kao nastavak aktivnosti na unapređenju izbornog zakonodavstva u BiH. Koalicija će u travnju izdati izvješće s kompletiranim materijalima sa svih događaja, te proslijediti prijedloge i preporuke Interesornoj radnoj grupi za izmjene Izbornog zakona BiH pri Parlamentarnoj skupštini BiH, priopćeno je s današnjeg sastanka.