Podijeli članak

Emmanuel Macron je osvojio većinu, zbog čega su socijalisti priznali poraz. Koalicija njegove stranke Republika u pokretu i Demokratskog pokreta osvojila je 355 mjesta u parlamentu.

Glavni tajnik francuskih socijalista Jean-Christophe Cambadelis podnio je ostavku, nakon što su prvi rezultati objavljeni i po kojima je francuski predsjednik Emmanuel Macron osvojio apsolutnu većinu, naglašivši kako ne može prijeći preko poraza ljevice. Socijalistička stranka i njihovi koalicijski partneri osvojili su oko 27 i 49 mjesta u francuskom parlamentu u kojem sjedi 577 zastupnika. Cambadelis je istaknuo kako se najviše brine da su socijalna država i širenje individualnih sloboda sada dovedeni u pitanje. 

U dosadašnjem sazivu su socijalisti parlamenta u koaliciji sa zelenima imali 284 zastupnika. Budu li potvrđene prve projekcije rezultata koji pokazuju da je Emmanuel Macron osvojio apsolutnu većinu u francuskom parlamentu, njihov politički krajolik će se uvelike promijeniti. Koalicija predvođena francuskim predsjednikom po prvim je projekcijama osvojila 355 mjesta u parlamentu.

Čelnica Nacionalne fronte Marine Le Pen, glavna konkurentica Macronu na nedavnim predsjedničkim izborima, izjavila je u prvim komentarima izbora kako  Macronova stranka ima većinu u parlamentu, no da su njegove ideje u manjini u zemlji, a da će se njena stranka boriti za svoje reformske planove. Također, smatra kako rekordno visoka apstinencija slabi legitimitet novog parlamenta te kako Macronova stranka i njezini saveznici brane interese oligarhije.

U francusku Narodnu skupštinu, u kojoj je najčešća dob zastupnika dosad bila između 60 i 70 godina, Macron dovodi zastupnike čija je prosječna dob 43 godine. Novi francuski predsjednik kandidate za parlament birao je među 19 tisuća online prijava, a u 525 odabranih polovica su žene i uključuju pojedince iz svih sfera društva, od poduzetnika, učitelja, liječnika, farmera, vatrogasaca i imigranata, do matematičara, pilota i frizera.