Podijeli članak

U sklopu 54. Šimićevih susreta odražana je tribina Književna srijeda posvećena Antunu Branku Šimiću.

U ime Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne i Organizacijskog odbora Šimiževih susreta obratio se Ivan Sivrić, predsjednik DHK HB.

Antun Branko Šimić je neprijeporna pjesnička vrijednost i ljudska uzoritost. Kao pjesnik i kao kritičar on ima prevažno mjesto u hrvatskoj književnosti, i ne samo hrvatskoj, iako je dugo trebalo da se krug njegovih poštovatelja proširi na dostojnu mjeru. 

Danas je o Šimiću teško govoriti a da se to već nije reklo. Ipak, napomenimo kako je bio strog prema svima i strog prema sebi; on je bio dosljedan intelektualac koji je govorio njemački, francuski i talijanski te je i stoga, kao vrijedan pratitelj suvremenih strujanja, mogao dosegnuti razinu vrhunskog poznavatelja europske kulture. 

Volio je plemenite duhove koji upoznaju ljude s njima do tada nepoznatim spoznajama. Išao je ispred svoga vremena. I kao što pjesnik kaže "onaj kroz koga duh progovori, mora otići iz života", tako je i Šimić ljubeći istinu, lijepo i dobro otišao premlad da bi iza sebe ostavio važno i zrelo književno djelo.

Poetski kolaž o Antunu Branku Šimiću izveli su studenti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru (autor Ivan Volić) pod vodstvom porf. Tine Laco na oduševljenje nazočnih.

U nastavku programa svojom poezijom posvećenom Šimiću predstavili su se pjesnici: Pero Pavlović, Grgo Mikulić, Marina Kljajo-Radić, Ivan Vrljić, Snježana Lovrić i Miljenko Stojić.

Nakon programa prjesnici, učenici osnovnih i srednjih škola zajedno sa svojim nastavnicima posjetili su Otvorenu knjižnicu DHK HB, a potom položili cvijeće i upalili svijeće ispred spomenika Antuna Branka Šimića u Mostaru.