Podijeli članak

"Vidim kako je simbol ženske borbe, kako samu sebe predstavlja Jelena Veljača, odjednom percipirana od mnogih kao relevantna sugovornica po pitanju zlostavljanih žena", objavio je na svom Facebook profilu poznati društveni aktivist Marijan Knezović, komentirajući nastup scenaristice i televizijske producentice Jelene Veljače u emisiji "Nedjeljom u 2". Veljačino gostovanje izazvalo je burne reakcije u javnosti, a ona je sebe predstavila kao simbol borbe za prava žena.

Pounukan njezinim gostovanjem, Knezović je poručio kako stvarni simbol borbe za ženska prava, Julienne Eden Bušić, nije pozvana nigdje da o tome govori, a kamoli da iskače iz paštete.

"Julie je inače autorica jedinog romana o silovanim Hrvaticama, ali u genijalnom romanu Živa glava pisala je o silovanim Vukovarkama. To nisu silovanja koja zanimaju Veljačoide, a ni ministarstvo kulture koje nije otkupilo niti jednu jedinu knjigu dok svesrdno financira udruge koje u suradnji s Veljačom poprilično neargumentirano sole pamet hrvatskoj javnosti", naveo je Knezović. 

Dodao je kako se silovanja u Vukovaru u hrvatskim medijima spominju jednako često kao i fotoelektrični učinak pod elektromagnetskim zračenjem, a silovatelji su zaštićeni kao bjeloglavi supovi na Cresu te da nakon što je roman izašao, ni tadašnji ministar Matić, nije htio primiti Julienne, ali su njegovi pomoćnici bez pardona primali mito od 250 tisuća eura.

"Drage dame, poruke u mainstream Hrvatskoj su poprilično jasne. Ako se želite borit protiv zlostavljanja i silovanja, nemojte pisati nagrađivane visokotiražne romane o silovanim ženama, artikulirati problem ogromnog broja nekažnjenih silovanja i progovarati za one zaboravljene žrtve manijaka i divljaka... Glumite u sapunicama, pričajte gluposti i slikajte guzu iz svih kuteva", zaključio je mladi aktivist.