Podijeli članak

Klub izaslanika hrvatskog naroda zanima moratorij na zapošljavanje, v.d. direktori, odnos FTV-a i BHRT-a te diskriminacija taksi službenika izvan Sarajevske županije.
 
Dom naroda Parlamenta Federacije BiH zasjeda danas na 18. izvanrednoj sjednici. S obzirom da postavljanje izaslaničkih pitanja i inicijativa nije praksa na izvanrednim sjednicama predsjedateljica Doma Lidija Bradara je predložila izaslanicima koji su imali spremna pitanja ili inicijative, da ista pismenim putem danas ipak upute u proceduru a da ih javno obrazlože na sljedećoj, redovitoj sjednici koja je najavljena za 10. svibnja. Tako je Klub hrvatskih izaslanika u proceduru uputio nekoliko pitanja pitanja. Dva su upućena Vladi FBiH odnosno premijeru Novaliću,  dok su ostala adresirana na  Federalnu televiziju,  potom Skupštinu Kantona Sarajevo te Agenciji za državnu službu BiH. 
 
Izaslanika Josipa Mioča zanima koliko je putem Agencije za državnu službu Federacije BiH u 2016. i 2017. u vremenu tzv. “moratorija zapošljavanja“ raspisano javnih natječaja za radna mjesta i koliki broj rukovodećih i ostalih državnih službenika je tom prigodom zaposleno u tijelima vlasti i institucijama F BiH. Odgovor na isto pitanje  Mioč očekuje i na razini županija Sarajevske i Bosansko- podrinjske čijim je odjelima Agencija upućeno identično pitanje. U sklopu svojega pitanja, izaslanik Mioč zatražio je i odgovor o ukupnom broj zaposlenih kao i nacionalnom sastavu rukovodećih i ostalih državnih službenika u sjedištu Agencije za državnu službu FBiH kao i odjeljenjima  Agencije.
 
Izaslanik Dražen Matišić  uputio je pitanje predsjedniku Vlade F BiH Fadilu Novaliću, a tiče se ukupnog broja vršitelja dužnosti direktora u Federaciji BiH s 19. travnja 2018. godine, u svim agencijama , upravama, ustanovama, direkcijama i drugim upravnim organizacijama Federacije Bosne i Hercegovine te podatak koliko je onih kojima je istekao mandat i s kojim datumom.
 
Premijeru Novaliću pitanja je poslala  i predsjedateljica Bradara. Prvo se odnosi na uvezivanja radnog staža. Bradara pita, na temelju kojih propisa se dodjeljuju sredstva za uvezivanje radnog staža radnicima u pojedinim gospodarskim subjektima u kojima Federacija BiH ima vlasničkog udjele te na na temelju kojih kriterija se vrši dodjela ovih sredstava.
Bradara je pisala i Federalnoj televiziji točnije Poslovodnom odboru, Programskom kolegiju i Upravnom odboru Federalne televizije.  Na postavljanje ovog pitanja Bradaru je potaknulo  priopćenje objavljeno na službenoj web stranici FTV-a u kojem se navodi kako „Poslovodni odbor i Programski kolegij Radio-televizije Federacije BiH da daljnjeg suspendirati svaku suradnju s Redakcijom dokumentarnog programa BHRT-a dok je na njezinom čelu Tvrtko Milović.“  Milović je izabran za urednika dokumentarno suvremenog programa BHT, 15. ožujka 2018. godine. Ovom prilikom, Poslovodni odbor RTV FBiH, koji čine generalni direktor Džemal Šabić i direktor programa Zvonimir Jukić, kojima je mandat istekao prije skoro pet godina, izravno su podržali politički pritisak koji je na BHRT izvršilo pet političkih stranaka.  Poslovodni odbor, umjesto da dostavi Osnivaču, Parlamentu FBiH, podatke o poslovanju i dugovanjima koje ima prema BHRT, odlučuje se miješati u kadrovsku i uređivačku politiku državnog javnog RTV servisa.  Budući da je ovim reagiranjem postalo očigledno da se Poslovodni odbor uredno sastaje, i da nema drugih problema osim imenovanja u drugim kućama, Bradara je odlučila uputiti im  nekoliko konkretnih pitanja: 
 
1. Na temelju kojih ovlasti Poslovodni odbor FTV donosi odluku o prekidu odnosa sa BHRT
2. Na temelju kojih ovlasti Poslovodni odbor FTV donosi odluku da se miješa u kadrovsku politiku BHRT
3. Kolika su trenutačna dugovanja koja FTV ima prema BHRT
4. Koliko se Poslovodni odbor često sastaje, koje odluke donosi i kome podnosi izvješće o radu. 
5. Koji je nacionalni sastav među stalno i honorarno zaposlenim u programskoj produkciji FTV-a, 
 
Bradara je podnijela i Inicijativu prema Skupštini Sarajevske županije kojom traži  izmjene i dopune Zakona o taksi prijevozu u ovoj Županiji kojim su vozači taksija iz drugih županija dovedeni u nepovoljan položaj.