Podijeli članak

Utakmica 10. kola Prve lige RS između brčanskog Jedinstva i Rudara iz Prijedora imala je i “treće poluvrijeme”.

Tim povodom oglasili su se iz gostujućeg kluba sljedećim priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

“Dana 12.10.2019. godine, u okviru X kola 1. nogometne lige RS, s početkom u 15.00h, u Brčkom su se sastali FK Jedinstvo i FK Rudar Prijedor.

Na stadionu ŽFK Lokomotiva, na kojoj domaćin igra svoje utakmice, prisutno je bilo oko 250 gledatelja među kojima i 13 pripadnika organizirane navijačke grupe iz Prijedora. Riječ je o momcima koji prate klub na gostovanjima, čiji je prosjek godina 18-20 i koji na putovanja idu u vlastitoj režiji, ne u organizaciji kluba.

Utakmica, u kojoj se jedna ekipa bori za opstanak, a druga za priključak vodećoj ekipi na ljestvici, bila je velikog intenziteta ali istovremeno, bez bilo kakvih tenzija između igrača, maksimalno fer i korektno, bez obzira na ulog.

Na kraju, završeno je bez golova. Može se reći nedovoljno dobar rezultat za obje ekipe.

Po završetku utakmice, dolazi do incidenata. Prilikom izlaska gostujućih navijača s tribina (stadion je takvog oblika da gostujući navijači pri izlasku moraju proći kroz dio tribina na kojem su smješteni domaći navijači) dolazi do prozivanja, galame, lupanja, gađanja i ostalog, u što su uključene obje strane. Ponavljamo, od ukupnog broja prisutnih, 13 je gostujućih navijača a ostatak od cca 150-200 su domaći navijači i više je bilo riječi o verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji, prijetnjama i psovanju, što je, nažalost, ustaljen obrazac ponašanja za ovaj sport i ovo podneblje.

Ono što je, po nama, veći problem, to je napad od strane neidentificiranih osoba na predstavnike i igrače gostujuće ekipe i to u prostorijama upravne zgrade kluba.

Dakle, da bude jasnije, nama nepoznate osobe su došla u svlačionice i napala gostujuće igrače.

Samo zahvaljujući brzoj reakciji igrača i trenera domaćeg kluba, kao i određenih predstavnika domaćeg kluba, izbjegnuti su veći incidenti i zbog toga smo im neizmjerno mnogo zahvalni.

Radi jasnijeg razumjevanja situacije u kojoj su se našli gostujući igrači, navest ćemo da su isti doslovno zaključani u dio zgrade kako nitko ne bi mogao prići i eventualno prouzrokovati još veće probleme.

U napadu su udareni sportski direktor i jedan igrač gostujućeg kluba. Ovo nikako nije smjelo da se dogodi i ovakav ishod najsnažnije osuđujemo.

Istovremeno, ispred upravne zgrade gdje se nalazi kombi gostujućih navijača, traje prepirka, prozivanja, psovke ali bez bilo kakvog fizičkog kontakta. Prepirka između domaćih navijača (korektnosti radi, naglašavamo da je riječ samo o nekoliko osoba dok je većina stajala pored i prosmatrala) i gostujuće ekipe, trajala je još par minuta, kada je došla policija pod čijom pratnjom je gostujuća ekipa napustila Brčko.

Sve prethodno navedeno je bila posljedica tenzije, nervoze i frustracija koji su izazvani događanjima na terenu.

FK Rudar Prijedor, nakon dužeg vremena, pokušava da stvori ambijent u kojem će se sve službene osobe (predstavnici gostujućeg kluba ili predstavnici FSRS), u našem gradu i našem stadionu, osjećati kao kod kuće. Da se tako stvarno i osjećaju, potvrdit će svi oni koji su ove sezone, u bilo kojoj funkciji, bili gosti u Prijedoru.

Više bodova u prethodnim kolima nismo osvojili ponajviše jer to svojom igrom nismo ni zaslužili ali isto tako, nekad nam se čini da naša igra nije jedino ono što je utjecalo na naš trenutni bodovni saldo.

Smatramo da svaki klub zaslužuje da ima jednake uvjete za natjecanje i osvajanje bodova.

U posljednje vrijeme čini nam se da, iz nama nepoznatih razloga, prethodno spomenuti uvjeti nisu jednaki za sve.

FK Rudar iz Prijedora, umjesto zaključka, poziva sve one kojima je klub u srcu, da nas maksimalno podrže jer samo zajedno, klub možemo spasiti od negativnih vanjskih uticaja.

Osim navedenog, sve one kojima je stalo do prave istine, molimo da u tumačenje bilo kakvih dogašanja na terenu i oko terena, uključe predstavnike svih strana. Svjesni smo da ima i onih kojima istina ne odgovara i na njih se ova molba ne odnosi“, navodi se u priopđenju FK Rudar Prijedor, prenosi Radio Sarajevo.