Podijeli članak

Jedna od klinika na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu na kojoj se bilježi porast pacijenata iz drugih zemalja je Klinika za infektivne bolesti, čija je Jedinica intenzivne njege jedina tog tipa u Federaciji BiH koja raspolaže i respiratorima.

Po riječima šefa Klinike Rusmira Baljića striktnim pridržavanjem postojećih procedura i pravila smanjena je pojava intrahospitalnih infekcija za 70 posto u proteklom razdoblju, te se još uvijek bilježi trend opadanja.

- U ovom trenutku raspolažemo svim neophodnim lijekovima za liječenje infektivnih oboljenja. Imamo stručan tim liječnika i medicinskog osoblja koji uz postojeću opremu mogu zadovoljiti sve zahtjeve u slučaju velikih epidemija. Surađujemo sa svim kolegama iz KCUS, a posebnu suradnju imamo s liječnicima Klinike za anesteziju i reanimaciju, mikrobiolozima te pedijatrima, s obzirom na to da su oko 20 posto naših pacijenata djeca – izjavio je Baljić.

U okviru Klinike radi i Odjel za HIV/AIDS s Centrom za besplatno, dobrovoljno i povjerljivo testiranje i savjetovanje, stručnim liječnicima i medicinskim osobljem.

- Nažalost, broj HIV pozitivnih pacijenata je u porastu. Na ovom odjelu uvijek imamo hospitalizirane bolesnike, bilo da se radi o ranije otkrivenim ili novootkrivenim slučajevima. Svi građani koji sumnjaju da su na bilo koji način bili izloženi virusu HIV-a, mogu doći u Centar i potpuno anonimno se testirati, te dobiti savjete kako se ubuduće zaštiti ako se radi o rizičnoj populaciji. Jedan broj testiranja radimo za medicinske radnike iz cijele BiH, a imali smo i pacijente iz susjednih zemalja - kazao je Baljić.

Generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović potvrđuje da je Odjel za HIV posebno aktivan kada je u pitanju dizanje svijesti građana o značaju testiranja, te davanja savjeta o mjerama prevencije i zaštite.

- Vršimo analize događaja u pogledu porasta raznih oboljenja, te nastojimo poboljšati uvjete liječenja u slučaju povećanja broja oboljelih u BiH. Kao najveći zdravstveni centar u BiH nastojimo ići u korak sa svjetskim zbivanjima na polju zdravstva - navela je Izetbegović. Ističe da su naši infektolozi uvaženi među svojim kolegama izvan BiH, te da se veliki broj njihovih naučnih radova objavljuje u svjetskim zdravstvenim časopisima.

Odlazak na kongrese i znanstvene skupove, po njenim riječima, više nije formalan, već se po povratku odmah primjenjuju stečena znanja u radu s pacijentima, piše Fena. Liječnici velikih centara, kako kaže, traže savjete naših infektologa po pitanju određenih slučajeva s kojima se oni ranije nisu susretali. Glavna sestra Prijemno trijažne ambulante Hodžić Suvada ističe da Ambulanta radi 24 dnevno, te da ima sve potrebne lijekove i opremu. 

 - Dolaze nam pacijenti s akutnim i kroničnim infekcijama, ali i s internističkim tegobama. Edukacije i treninzi koji se provode za medicinske sestre i tehničare su nam od velikog značaja, jer se trudimo dati svoj maksimum kada je u pitanju zdravlje naših pacijenata - naglasila je Hodžić, priopćeno je iz KCUS-a.