Podijeli članak

Povodom inicijative za usvajanje novog Zakona o igrama na sreću te dezinformacija i laži kojima premijer i ministrica financija Republike Srpske obmanjuju javnost, društvo Premier Sport d.o.o. Istočno Novo Sarajevo oglasilo se priopćenjem za javnost.

Društvo Premier Sport d.o.o. Istočno Novo Sarajevo, tj. Premier kladionica, u Republici Srpskoj posluje od 2008. godine, dakle u 10 godina rada zapošljavali smo preko 230 radnika, unajmili više od 100 poslovnih prostora, a godišnje u proračun Republike Srpske uplatili preko 5,6 milijuna KM. Od čega 2,3 milijuna KM direktnih naknada, 2,9 milijuna KM doprinosa, taksi, naknada i direktnih poreza, 408.800,13 KM indirektnih poreza (PDV).

Kada se sve stavi na papir, od 2008. godine u proračun Republike Srpske uplatili smo direktno više od 50 milijuna maraka, a indirektno, dakle kroz poslovanje drugih firmi koje posluju s nama (opremanje poslovnica, razvoj softvera, itd.) više od 100 milijuna maraka.

Više je nego očito da se Vlada Republike Srpske opredijelila da mimo svih normalnih zakonskih razloga uputi po hitnom postupku u proceduru novi Zakon o igrama na sreću kojim želi pod krinkom povećanja prihoda budžeta uništiti domaće firme i cijeli posao kanalizirati, pod krinkom Lutrije RS-a, u privatne džepove svojih partijskih jataka i stranih firmi koje priređuju igre na sreću putem automata.

Svima je jasno da Lutrija RS-a nije tehnički ni tehnološki spremna priređivati elektronske igre samostalno, pa su se predlagač zakona (Vlada RS-a i resorno ministarstvo) potrudili da ipak novac kanaliziraju prema privatnoj firmi koja će „u suradnji“ sa Lutrijom RS-a imati ekskluzivno pravo priređivanja elektronskih igara, a koje će biti duplo manje oporezovane nego što je to slučaj do sada bio (prije 200 KM po terminalu, a sada 5% ili 100 KM).  Da bi svima bilo jasno o čemu se tu radi, elektronske igre čine 85% tržišta igara na sreću, a klađenje samo 15%.

Da privatni priređivači ne bi mogli kojim slučajem preživjeti i s ovih mizernih 15% potrudili su se oporezivanjem na taj način da sportsko klađenje oporezuju sa 20% na razliku uplate i isplate i sa progresivnom stopom poreza na dobitke, dok su lutrijske i elektronske po prijedlogu zakona oporezovane sa 5% i oslobođene poreza na dobitke.

Umjesto da se Republika Srpska okreće zapadnoeuropskom poslovnom okruženju, ista je preslikala model Sjeverne Makedonije i Albanije, koje su joj uzor, očito samo za vlastiti džep pojedinaca iz vlasti, a ne za povećanje prihoda budžeta. Da se želi povećati prihod budžeta RS-a, tada bi se pristupilo ekonomskoj analizi stručnjaka i izradi prijedloga adekvatnog zakona koji će stvoriti što bolje uvjete priređivačima da privuku strana sredstva i njih oporezuje po normalnoj stopi oporezivanja.

Svaki normalan čovjek zapitao bi se u ovom trenutku kome je u interesu da potpuno nestane djelatnost u kojoj u Republici Srpskoj radi 2.800 radnika i od koje Republika Srpska godišnje ima oko 60 milijuna maraka prihoda u proračun? Kome je u interesu da nestane firma poput Premier kladionice, koja nikada nije kasnila s isplatom niti jedne plaće, niti jednog doprinosa, niti jednog dobitka, niti jedne marke poreza prema državi?

Iako premijer Višković i ministrica financija Vidović ovaj Zakon o igrama na sreću, koji je izrađen bez ikakve stručne analize i mimo svih propisa gurnut u hitnu proceduru, predstavljaju kao rješenje koje će u proračun Republike Srpske donijeti dodatnih 30 milijuna maraka, od toga, naravno, nema ništa. Uostalom, ukupna dobit industrije igara na sreću u 2017. godini bila je 25 milijuna maraka. Kako od toga uzeti dodatnih 30 milijuna? Pravi cilj ovog Zakona je uklanjanje domaćih legalnih privatnih priređivača, prebacivanje igre na Lutriju Republike Srpske i automate u vlasništvu stranih priređivača, kao što je to urađeno u Makedoniji i Albaniji. Sve to financiraju strani priređivači, vlasnici automata, uz pomoć pojedinaca iz Vlade Republike Srpske i Ministarstva financija, tvrdi se u priopćenju.

Nažalost, umjesto da danas, 10 godina od početka rada u Republici Srpskoj, gledamo kako iskoračiti na svjetsko tržište i privlačiti igrače i kapital izvana u Republiku Srpsku, danas smo primorani doista gledati prema vani, ali prema Malti i našem sljedećem odredištu za preseljenje poslovanja. Preseljenje poslovanja znači i preseljenje prihoda i poreza, ali i privlačenje sve većeg broja domaćih igrača kojima će biti povoljnije kladiti se nego u RS-u.