Podijeli članak

Kineski znanstvenici poboljšali su kognitivne sposobnosti majmuna tako što su im implantirali ljudske gene u mozgove, piše CNN.

Istraživanje, koje su vodili istraživači s instituta Kunming Institute of Zoology koji se nalazi u jugozapadnoj Kini, trebalo je rasvijetliti evolucijski proces koji je doveo do ovako visokog razvoja ljudske inteligencije.

"Naša veličina mozga i kognitivne vještine najdramatičniji su primjer evolucije kod ljudi, ali su nam genetski mehanizmi na kojima se temelje ove promjene ostali nepoznati", stoji u istraživanju koje je 27. ožujka objavljeno u kineskom časopisu National Science Review.

Pazili na prava životinja

Biolog Su Bing s instituta Kunming Institute of Zoology, rekao je kako je istraživanje odobrio sveučilišni Etički odbor i da su znanstvenici slijedili ne samo smjernice kineske i međunarodne znanstvene prakse, već i standarde povezane uz prava životinja.

"Ovakva istraživanja pružit će na duge staze vrijedne informacije za analizu etiologije i liječenja moždanih bolesti kod ljudi, poput autizma, koje su uzrokovane abnormalnim razvojem", napisao je Su Bing u e-mailu za CNN.

No znanstvenici koji se već neko vrijeme bave etičkim problemima vezanima uz genetske eksperimente na majmunima, smatraju kako se ovo istraživanje nalazi na "skliskom terenu".

GMO bebe

Ovo je već druga kontroverzna situacija u zadnjih pola godine u Kini, a koja je povezana s moralno upitnim genetskim istraživanjima. U studenom 2018. odjeknula je vijest da je kineski znanstvenik He Jiankui, prvi put u povijesti, uspio stvoriti genetski modificirane bebe koje će biti otporne na virus HIV-a kojim su bili zaraženi njihovi očevi.

Pritom se koristio inovativnom CRISPR-cas9 tehnologijom, za koju mnogi znanstvenici kažu da je tek u začetnoj i eksperimentalnoj fazi razvoja te da nije prikladna za testiranje na ljudima.

Ubrzo je izgubio posao na sveučilištu University of Science and Technology u Shenzhenu, a kineske vlasti su pokrenule opsežnu istragu nakon koje su zaključile da eksperiment nije proveden u skladu s etičkim standardima kineske znanstvene zajednice.

Ljudski geni u mozgu majmuna

Kineski znanstvenici su u ovoj novoj studiji uspješno kod 11 rezus makakija implantirali kopije ljudskog gena MCPH1, koji je važan čimbenik u razvoju i evoluciji  ljudskog mozga.

Analiza njihova ponašanja nakon transplantacije gena, ukazala je na bolje kratkoročno pamćenje i brže vrijeme reakcije u usporedbi s kontrolnom skupinom.

"Skliski teren"

No, mnogi zapadni znanstvenici ubrzo su počeli kritizirati rad svojih kineskih kolega. 

Genetičar James Sikela sa Sveučilišta Colorado rekao je da se kineski istraživači nalaze na "skliskom terenu".

Naime, Sikela i njegovi kolege prikazali su u svom istraživanju objavljenom 2010. godine da transgenični eksperimenti na primatima povlače ozbiljne etičke probleme i kako se njima povećava rizik da primati budu izloženi još većoj eksploataciji.

Bioetičarka Jacqueline Glover sa Sveučilišta Colorado usporedila je ovaj eksperiment sa znanstveno-fantastičnim filmom "Planeta majmuna", u kojem su super inteligentni primati nadvladali ljude.

"Ako humaniziramo majmune, možemo im prouzročiti veliku štetu. Gdje bi oni onda živjeli i što bi radili? Ne smijemo stvarati bića koja ne mogu poslije voditi smislen život", rekla je Glover.