Podijeli članak

Tagovi

Vlada RS odustala je od davanja koncesije kineskoj kompaniji "Sinochem Capital Investment Managements (Hong Kong) Limited" za izgradnju autoceste Doboj - Vukosavlje - Brčko, koja je podnesena 9. srpanj ove godine.

Kako je "Nezavisnim" potvrđeno u Ministarstvu rometa i veza RS, utvrđeno je da je ponuda ove kineske kompanije, s kojom je rješenjem Vlade iz ožujak prošle godine planirano potpisivanje memoranduma o razumijevanju, nepovoljna.

"Nakon sveobuhvatne financijske, pravne i tehničke analize utvrđeno je da je ponuda nepovoljna te je Vlada RS na 40. sjednici (održana 3. listopada) donijela odluku o odbijanju ponude za pokretanje postupka dodjeljivanja koncesije za projekt izgradnje autoputa Doboj - Vukosavlje - Brčko", rekli su "Nezavisnim" u ovom ministarstvu, uz napomenu da odluka ne znači da u narednom periodu razgovori s ovom kompanijom ne mogu biti nastavljeni ukoliko bude spremnosti kineskog partnera da se ponuda popravi i korigira.

"Potrebno je napomenuti da je 'Sinochem Capital Co', koji je prvobitno potpisao navedene dokumente, prenio svoja prava po ovim dokumentima kompaniji 'Sinochem Capital Investment Managements', koja je podnijela ponudu. Također, 'Sinochem Capital Investment Managements' je u ponudi naglasio da je ona validna ako Vlada RS prihvati ovu izmjenu", pojasnili su oni.

Podsjećanja radi, "Sinochem Capital Investment Managements (Hong Kong) Limiteds" je Vladi RS podnio ponudu za pokretanje procedure dodjeljivanja koncesije za projekt izgradnje autoceste Doboj - Vukosavlje - Brčko. Tome je prethodilo više dokumenata koje su Vlada RS i Javno poduzeće "Autoputevi RS" potpisali s kineskim ponuđačem. Potpisan je Memorandum o razumijevanju za izgradnju autoceste Doboj - Vukosavlje s kompanijama "Sinochem" i njihovim partnerom "China Orient Asset Management (International) Holdings Limited".

Potpisan je i Sporazum o suradnji za autocestu Vukosavlje - Brčko između Vlade, "Autoputova" te kompanije "Sinochem" i njenog partnera "China Orient Asset Management (International) Holdings Limited".

Vlada je 2016. ovlastila "Autoputeve RS" da s Kinezima razgovaraju o ovom projektu, ali se tada spominjala puno uglednija "China Road & Bridge Corporation".

Trasa autoceste Vukosavlje - Brčko - Bijeljina - granica s Republikom Srbijom bi iznosila ukupno 31 kilometar, a njim bi se spojio buduća autocesta od Rače ka Beogradu s postojeći autocestom Banjaluka - Doboj sa zapadne strane, te s koridorom 5c kroz FBiH, koji ide preko Sarajeva i ka Slavonskom Brodu se spaja s autocestom Zagreb - Beograd u Hrvatskoj.