Podijeli članak

Sastanak njemačkog ministra vanjskih poslova s Joshuom Wongom iz Hong Konga naštetiti će odnosima Kine i Njemačke, izjavio je u srijedu kineski veleposlanik u Berlinu u neuobičejeno direktnoj izjavi svom važnom trgovinskom partneru.
 
Njemački šef diplomacije Heiko Maas primio je u ponedjeljak navečer aktivistu Wonga, a kinesko ministarstvo vanjskih poslova smjesta je pozvalo njemačkog veleposlanika i uručilo mu prosvjednu notu.
 
"Moram nažalost reći da će se ovo što se desilo negativno odraziti na bilateralne odnose i kineska strana mora reagirati", kazao je bez dlake na jeziku veleposlanik Ken Wu.
 
Za sada nema službene reakcije njemačkog ministarstva vanjskih poslova.
 
Stigavši u Berlin, Wong je kazao da je Hong Kong bedem između slobodnog svijeta i "kineske diktature".
 
"Nakon njegovog dolaska primili smo na znanje da su se nažalost neki političari - i biti ću vrlo jasan da se radi o samom ministru vanjskih poslova Maasu - kao i neki članovi parlamenta sastali s Joshuom Wongom", kazao je kineski veleposlanik.
 
Kazao je da ne zna što su ti političari zapravo željeli postići.
 
"Da li su zaista ozbiljno zabrinuti za slobodu, demokraciju i vladavinu prava u Hong Kongu ili žele dodati ulje na vatru i steći neki politički kapital", zapitao se veleposlanik.
 
"Suverenost i sigurnost Kine se moraju poštivati i stoga savjetujem političarima da se suzdrže od prikrivanja nasilnih kaznenih djela i miješanja u u unutarnje stvari Hong Konga i Kine", poručio je veleposlanik, prenosi Hina.
 
Prepucavanje između dvije strane uslijedilo je netom nakon što se kancelarka Angela Merkel vratila iz posjete Kini.
 
U prvoj polovici 2019. njemačke su tvrtke s Kinom razmijenile dobra u vrijednosti 100 milijardi američkih dolara.