Podijeli članak

Kineska regulacijska agencija za devizno poslovanje u subotu je postrožila pravila o podizanju novca u inozemstvu s kineskih bankovnih kartica kako bi stala u kraj pranju novca, financiranju terorizma i izbjegavanju plaćanja poreza.

Državna agencija za devizno poslovanje je priopćila da će ukupna količina novca koju jedna osoba može podići u inozemstvu tijekom jedne godine sa svih svojih kartica biti ograničena na 100.000 juana (oko 15.300 američkih dolara).

Ukoliko pojedinac pređe ovu godišnju granicu u jednoj godini, njemu ili njoj će biti onemogućeno podizanje novca u inozemstvu tijekom te iiduće godine.

Od 2003. godine gornja granica za podizanje novca u inozemstvu je bila 100.000 juana godišnje po kartici. Nova pravila će pomoći u "sprečavanju kriminalaca da podignu veliku svotu novca s različitih kartica u različitim bankama," kazali su iz agencije.

Tokom 2016. godine, 81 posto isplata gotovine u inozemstvu je bilo ispod 30.000 juana, što znači da nova pravila neće smetati ispunjavanju normalnih financijskih potreba i da će stati u kraj ilegalnim aktivnostima.

Nova pravila stupaju na snagu 1. siječnja 2018. godine, izvještava Fena.