Podijeli članak

Veleposlanik Kine u BiH Ji Ping izjavio je da je njegova zemlja počela testiranje cjepiva za koronavirus i da je trenutno u prvoj fazi kliničkog ispitivanja.

"Cjepivo je ubrizgana u ljudsko tijelo i trenutno smo ušli u prvu fazu kliničkog ispitivanja. Odabrali smo i određene efikasne lijekove i rješenja tretmana, te ih preporučili za kliničko liječenje", rekao je Ji za "Nezavisne novine".

On je dodao da je, suočavajući se s nepoznatim virusom, Kina brzo organizirala znanstvena istraživanja i za kratko vrijeme postigla pozitivan napredak.

O trenutnoj situaciji u Kini, Ji je rekao da je do 26. ožujka više od 74.000 pacijenata zaraženih koronavirusom izliječeno i otpušteno iz bolnica u Kini.

"Stopa izlječivosti je premašila 90 posto.Trenutno je širenje epidemije u Kini uglavnom suzbijeno, s obzirom na činjenicu da većina provincija i gradova već nekoliko dana zaredom bilježi `nulti rast` domaćih slučajeva", istakao je Ji.

On je dodao da je do sada u Kini potvrđeno više od 700 slučajeva ''uvezenih'' iz inozemstva, te da ostaje rizik pojedinačnih novopotvrđenih slučajeva i izbijanja epidemije u malom krugu.

Ji je ukazao da kineski narod izražava suosjećanje i spremnost da stane uz prijateljske narode BiH, te kao najvažnije naglasio da se ojača razmjena iskustava u prevenciji i kontroli epidemije.