Podijeli članak

Kina ima cilj stvoriti najsnažniji sustav prepoznavanja lica na svijetu i to namjerava učiniti projektom koji je pokrenulo Ministarstvo za javnu sigurnost 2015. godine, a koji se razvija u suradnji s kompanijom za sigurnost čije je sjedište u Šangaju.

Kina je, inače, već ugradila više od 170 milijuna najsuvremenijih kamera za nadzor širom zemlje.

Cilj ove najmodernije mreže je da identifikuje bilo koga od svojih 1,4 milijarde građana u roku od tri sekunde, a samo prošlog rujna, Kina je instalirala preko 20 milijuna sigurnosnih kamera širom zemlje, piše Daily Mail, prenosi Tanjug.

Jedan od primjera kako se u Kini ovaj masovni nadzor, koji je opremljen najnaprednijom umjetnom inteligencijom i softverom za prepoznavanje lica, suprotstavlja kriminalu su i visokotehnološke sunčane naočale koje policija u središnjoj Kini koristi, a koje su opremljene tehnologijom prepoznavanja lica kako bi se uočili osumnjičeni za kriminal na željezničkim postajama.

Također, prometna policija u Shenzenu je montirala 40 kompleta kamera za nadzor pod nazivom "robocop" kako bi identificirala lica neposlušnih vozača i regulirala promet.

U istom gradu na pješačkim prijelazima pješaci dobivaju trenutno obavještenje o novčanoj kazni čim prekrše pravila, a istovremeno slike i imena ljudi koji prelaze ulicu na crveno svjetlo projektuju se na velike LED ekrane.

Na velikim stadionima koristeći tehnologiju prepoznavanja lica kao dio sigurnosnih mjera, policija je za dva mjeseca uhitila tri bjegunca na koncertima pjevača Jackie Chunga u Hong Kongu.

Kina je uvela prepoznavanje lica i u druge javne sfere - od nadgledanja studentskih domova do ograničavanja korištenja toalet papira u javnim toaletima, a protivnici ovakvog sistema navode da Kina ovim metodama u potpunosti ukida slobodu svojim građanima, navodi "Daily mail".