Podijeli članak

Njemačko-ruska lažna nasljednica Anna Sorokin koja je krajem travnja proglašena krivom za krađu desetaka tisuća dolara od banaka, hotela i prijatelja osuđena je u četvrtak u New Yorku na zatvorsku kaznu od najmanje četiri godine.

Sutkinja Diane Kiesel joj je dosudila kaznu "od 4 do 12 godina" na sudu savezne države New Yorka, rekla je glasnogovornica glavnog tužitelja Manhattana.

Nakon mjesec dana suđenja porota je ocijenila da je 28-godišnja žena kriva po osam od deset točaka optužnice, za tešku krađu i za prijevaru.

Zahvaljujući vještim lažima i neobičnoj uvjerljivosti, mlada žena koja se izdavala za njemačku nasljednicu s bogatstvom većim od 60 milijuna dolara, dobila je desetke tisuća dolara zajma od više banaka.

Od studenog 2016. do kolovoza 2017. pod imenom Anna Delvey živjela je mjesecima u luksuznim hotelima na Manhattanu i putovala privatnim zrakoplovima ne plaćajući račune, rekli su newyorški tužitelji ocijenivši da je ukupno ukrala 275.000 dolara.

Sorokin, kći ruskog vozača koji je emigrirao u Njemačku kada je ona imala 16 godina, pokušala je čak, koristeći se lažnim dokumentima, dobiti bankovni zajam od 22 milijuna dolara kako bi osnovala privatni klub na Manhattanu.

Najposlije je uhićena 25. listopada 2017. i smještena u zloglasan zatvor na Rikers Islandu, optužena po deset točaka za krađu i prijevaru.

Na suđenju je rekla da nije htjela počiniti kazneno djelo. Njezin odvjetnik Todd Spodek usporedio ju je s pjevačem Frankom Sinatrom na početku karijere, istaknuvši da je samo htjela uštedjeti vrijeme i "stvoriti si dobre prilike".