Podijeli članak

Tužiteljstvu BiH dostavljena je kaznena prijava protiv Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i Džemaila Ćibe, direktora Ureda za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH, zbog Odluke o odobravanju sredstava tekuće rezerve u iznosu od 450.000 KM.

Prijava protiv Zvizdića odnosi se na zlouporabu položaja i ovlaštenja dok Ćibu terete za nesavjestan rad u službi, jer je kao direktor Ureda za zakonodavstvo morao znati da je Prijedlog odluke o odobravanju sredstava tekuće rezerve nezakonit.

Bit je u tome da je odluka koja je usvojena 5. kolovoza suprotna Zakonu o financiranju institucija BiH i Odluci o privremenom financiranju institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za vrijeme srpanj - rujan, a u prilog tome ide i činjenica da je Ministarstvo financija i trezora BiH dalo negativno mišljenje na tu odluku.

U Zvizdićevom kabinetu nisu odgovorili na pitanje jesu li upoznati s krivičnom prijavom, ali su istaknuli da nije sam predsjedavajući Vijeća ministara donio odluku.

"Odluku je donijelo Vijeće ministara kao kolektivno tijelo i za nju su glasali svi ministri, uključujući i Vjekoslava Bevandu, ministra financija i trezora BiH", rekla je Amela Mulavdić, savjetnica za medije u Zvizdićevom kabinetu.

Prema Zakonu o financiranju institucija BiH, ukoliko proračun ne bude usvojen do 31. ožujka, dozvoljeno je realizirati samo sredstva nužna za funkcioniranje insitucija BiH, a da su suprotno tome odlukom sredstva dodjeljenja vjerskim zajednicima, sportskim klubovima i za kapitalne projekte određenih općina.

Iz prijave je vidljivo da je i sama dodjela sredstava općini, u ovom slučaju općinama Lopare (40.000 KM), Sokolac (110.000 KM), Hadžići (30.000) i Novi grad Sarajevo (30.000 KM) iz proračunske rezerve sporna s obzirom na to da je članom 17. Zakona o financiranju institucija BiH jasno propisano kome se mogu dodijeliti ta sredstva.